Belföld

Farkasordító hideget és havazást jósolnak hétvégre

Győr és a megye eddig megúszta a nagyobb havazást, pedig a tél az ország több részén is komoly gondokat okozott. Ezúttal vajon fehérbe borul a táj?

Európa fölött egy hatalmas, többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, csak rövid napos időszakok fordulnak elő. A ciklon középpontokhoz tartozó frontok mentén elszórtan esik az eső, havas eső, hó. Hosszabban napos területek elsősorban délnyugaton és délkeleten fordulnak elő, ezeken a helyeken a csúcshőmérséklet még 10, 18 fok között változik. Szárazföldünk nagy részén folytatódik a hideg, téli idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten, keleten nagy területen fagypont alatt marad, sőt a Skandináv-félszigeten többfelé -10 fok alatt alakul. A nyugati és középső tájakon a kora délutáni órákra általában 1, 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Egy nyugat felől érkező mediterrán ciklon csapadékos légtömegeket hoz Magyarország fölé is a hétvégén. Az Időkép előrejelzése alapján pénekig még felhős-napos időjárás várható éjszakai fagyokkal. Szombattól azonban bekeményít a tél: havazás, hószállingózás, éjszakánként mínusz 8 fok, és nappal sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérő higanyszála.

Az még egyelőre kérdéses, hogy hol és mennyi hó hullik majd, ám egyes előrejelzések szerint megyénkben csak 3-5 centiméter lesz a hótakaró vastagsága.

A jövő héten sem enyhül az idő. Éjszakánként még az eddiginél is hidegebb lesz. Győrben akár mínusz 10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik