Belföld

Elbontották a kordont, kész a Tűztorony

Elbontották a kordont szerda délután a soproni Tűztorony elől, így ismét át lehet sétálni a határszéli város jelképe alatt. Ezzel egyben le is zárult a Fő tér környékének megújítása.

A “technikai kapunyitást” követően jövő pénteken avatják fel a felújított épületet. Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet – mondta Kuslics Balázs, a városháza sajtófőnöke szerdán az MTI-nek.

Tavaly év elején kezdődött el a Tűztorony szerkezeti megerősítése, a mellette kialakított fogadóépület és információs központ, valamint a középkori erődítmény sok helyütt még meglévő elemein végigvezető Várfalsétány kialakítása.

Augusztus végén beszélt arról az MTI-nek Kelemen Imre, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, hogy már “kinyitották” a Tűztorony kapuját, amelyet a 19-20. század fordulóján kellett statikai okokból mindkét oldalán és felül három-három méteres vastagságban kibélelni.

Ennek oka az volt, hogy a római kori alapokra a 13. században épített átjáróra emelt Tűztorony mellől elbontottak több épületet, ettől pedig megrendült annak statikai állapota. Így jött létre a szekérszélességű helyére két és negyed méter széles, “két és fél emberes” kapu – mondta akkor a szakember. A szűkítős megoldáshoz olyan neves építészek is készítettek terveket, mint Ybl Miklós.

Ajánlott videó