Belföld

Pázmánd: veszélyben a segélyek kifizetése

Forint (forint)
Forint (forint)

Veszélybe került a segélyek kifizetése Pázmándon, miután a képviselő-testület feloszlatta magát.

A képviselő-testület feloszlása, a kiválasztott jegyző visszalépése és a polgármesteri hivatal gazdasági vezetőjének távozása után a településen nincs olyan személy, aki ellenjegyezné a kifizetendő segélyeket – állítja a község volt független polgármestere. Virányiné Reichenbach Mónika a Fehérvár 24-nek elmondta: a pénzügy közölte vele a keddi napon, hogy többféle segély kifizetése esedékes lenne, azonban a gazdasági vezető felmondását követően történt feloszlatás, valamint az ennek következtében kialakult „jegyző nélküliség” miatt a kifizetés ellehetetlenült.

Mindezt azt jelenti, hogy a normatív lakásfenntartási támogatás (48 fő), az egészségkárosodottak szociális segélye (1 fő), az aktív korúak szociális segélye (3 fő) és a foglalkozás helyettesítő támogatás (24 fő) novemberi kifizetése is bizonytalanná vált. Vagyis, hetvenhat ember és azon keresztül családjaik pénztárcáját érzékenyen érintheti a képviselői indítvány alapján bekövetkezett feloszlatás és a jegyző visszalépése.

Időközben a feloszlatást kezdeményező öt független képviselő (Ambrus Ferenc, Gulyás Nikoletta, Hollósi Attila, Lukács Józsefné, Varga Istvánné) „Lakossági tájékoztató” címmel minden pázmándi háztartásba eljuttatta véleményét a kialakult helyzetről. Ebben az írták, hogy „hosszú mérlegelés után és az egyre fokozódó lakossági nyomás hatására” döntöttek a képviselőtestület feloszlatása mellett. Mint írták: „képviselői mandátumukról való lemondásuk alapvető oka a polgármesterrel szembeni bizalomvesztés”.

A település hivatalos honlapján olvasható polgármesteri reagálásban az áll, hogy a településvezető egyelőre nem kíván foglalkozni az öt képviselő vádjaival, viszont „az ünnepek után tételesen és részletesen megismerteti a tényeket” a lakossággal.

Jó hír, hogy a községben akad olyan ember, aki a vádaskodások helyett segítségére sietett az önkormányzatnak. Egy helyi vállalkozó, Sárkány Zoltán felajánlotta támogatását, hogy négy autóval elszállítja azt a több, mint 3 tonna élelmiszert, amellyel a polgármester enyhíteni próbálja a szociálisan rászorult családok helyzetét, akik egyelőre nem juthatnak hozzá a támogatásokhoz. Az élelmiszer-adomány az Élelmiszerbank felajánlása.

Sárkány Zoltán ezen felül felajánlotta, hogy az első esedékes hókotrást is kifizeti tekintettel, hogy a testület ebben a kérdésben sem volt hajlandó dönteni és a településen ellehetetlenülhet a közlekedés a várható havazások miatt.

A polgármester a kialakult helyzet miatt a Fejér Megyei Kormányhivataltól kért segítséget.

Az MTI hétfőn számolt be róla, hogy múlt csütörtöki ülésén feloszlatta magát Pázmánd képviselő-testülete. Az egyik képviselő terjesztette elő a testület feloszlatására irányuló indítványát, de nem indokolta. A név szerinti szavazáson öt igen és két nem szavazattal döntöttek.

A faluvezető akkor azt nyilatkozta, hogy a kialakult helyzet problémákat okozhat a község működésében, mert a körjegyző a döntés miatt nem töltötte be a december 1-jétől elnyert állást. A polgármesteri hivatal pénzügyi vezetője felmondott, illetve a testület nem szavazott a téli hókotrással kapcsolatos szerződés megkötéséről, továbbá veszélybe kerülhet a kultúrház és a kálvária pályázata.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik