Belföld

Nem lesz BKV-sztrájk!

BKV(1)(430x286)(1).jpg (BKV, tömegközlekedés, metró)
BKV(1)(430x286)(1).jpg (BKV, tömegközlekedés, metró)

Sikerült kiharcolniuk a szakszervezeteknek némi pluszpénzt, így lefújták a tervezett munkabeszüntetést.

Megállapodtak a BKV-val a szakszervezeti szövetségek a kollektív munkaügyi vita egyes pontjairól, ezzel elhárult a sztrájkfenyegetés a BKV-nál.

A BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet közleményében azt írta: a munkavállalók bruttó 40 ezer forint egyszeri juttatásban és 6 ezer forint értékű Erzsébet utalványban részesülnek még az ünnepek előtt.

Ezzel a kollektív munkaügyi vita lezárult, így elhárult a sztrájkfenyegetés, a munkakörülményeket érintő kérdésekről azonban tovább egyeztetnek.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, a dolgozók megkapják az első féléves prémiumot is, valamint ígéretet kaptak arra, hogy a jubileumi elismeréseket (törzsgárdapénzt) február 28-ig kifizeti a BKV.    Hozzátette, hogy a kollektív munkaügyi vita során a munkakörülményekről is szó esett, ezekben most nem sikerült megállapodni, ezért az egyeztetéseket folytatják.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke azt mondta, az elmaradt pluszpénzek kifizetése volt a legfontosabb eleme a munkaügyi vitának. Közölte ugyanakkor, hogy a buszkiszervezés, a közszolgáltatási szerződés és az elbocsátások miatt továbbra is folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek a tárgyalásokon egységesek maradtak.     A BKV a megállapodást követően az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a cég vezetése végig azt tartotta szem előtt, hogy munkáltatónak és munkavállalónak együtt kell tennie azért, hogy az új környezetben továbbra is versenyképes maradjon a BKV.     Ugyanakkor azt is szem előtt kellett tartani, hogy a gazdasági változások és a vállalat pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, az elmúlt évtizedek alatt berögzült minden folyamat változatlanul hagyását. A megállapodással az üzleti terv nem kerül veszélybe – írták.

Öt napja még arról szóltak a hírek, hogy minden harmadik járat leállhat valamikor karácsony előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik