Belföld

Leváltják -e Bátyai Edinát?

Lesz-e a politikai színpadon kulturális vezéráldozat a következő rendkívüli szegedi közgyűlésen?

A kulturális szakember menesztéséről szombati képviselőtestületi ülésen zajlott szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően a Fidesz-KDNP frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával döntött a testület a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatónőjének leváltásáról. Korábban beszámoltunk Bátyai Edina álláspontjáról a döntést illetően.

A közgyűlési határozatot azonban Szeged polgármestere – élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével – nem írta alá. Botka László akkor azt közölte, amennyiben a javaslat a jövő hét csütörtöki rendkívüli közgyűlésen is megkapja a többséget, akkor az igazgatónő leváltása automatikusan hatályba lép.

A polgármester az első szavazást követően kifejtette, méltatlannak tartja, hogy a jobboldali képviselők a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját áldozták fel politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen.

Botka László a rendkívüli közgyűlés időpontját bejelentő Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: „ami történik, nem Szeged szégyene, hanem azé a tizenöt képviselőé, akik ezeket a törvénytelen és kárt okozó javaslatokat megszavazták. Adjunk nekik esélyt, hogy meghallják a szegediek felháborodott hangját, és legyenek képesek korrigálni a városnak hátrányos döntéseiket!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik