Belföld

Az egyetemisták 80 százalékának fizetni kell a tanulásért

egyetem(210x140)(1).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )
egyetem(210x140)(1).jpg (egyetem, előadás, egyetemista, )

A kormány keretszámjavaslata szerint az állam csupán néhány hallgató tanulmányait támogatja, a többieknek nincs mese, fizetni kell.

Az Index információi szerint a havi költség még a részösztöndíjasoknál is magasabb lehet Bokros Lajos egykori tandíjánál.

Az állam az eddig tervezett 30 ezer helyett csak 10 500 új hallgató képzését finanszírozná teljes egészében (állami ösztöndíj) a kétéves felsőoktatási szakképzésben, illetve az alap- és osztatlan képzésben. 46 330 diáknak csak részösztöndíjat kínálnak. Nekik csak a képzési díj felét állják, a másik részt a hallgatónak kell megfizetnie.

A fenti számok azt jelentik, hogy az állam ugyan a felsőoktatás belépő képzésein a korábbinál több diák képzési költségeihez járul hozzá, mégis a 2013-as lesz az első olyan év, amikor a felvett hallgatók túlnyomó többségének már így vagy úgy fizetnie kell tanulmányaiért.

Tavaly összesen 65 ezer diákot vettek fel állami és költségtérítéses felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre és osztatlan képzésre, és ez a szám várhatóan jövőre is ekörül alakul majd. A 10 500 teljes finanszírozású hallgató leszámítása után tehát ebből a 65 ezer diákból több mint 80 százalék félig vagy egészben kénytelen lesz tandíjat fizetni.

Mennyibe fog mindez kerülni? Kattintson a részletekért!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik