Belföld

Harc a járható utakért

Nem mindenki örül a fehér karácsonynak (autó, kocsi, tél, havazás, karambol, csúszós út, csúszós utak, baleset, karácsony, ünnep, navigációs rendszer, reklámtorta, )
Nem mindenki örül a fehér karácsonynak (autó, kocsi, tél, havazás, karambol, csúszós út, csúszós utak, baleset, karácsony, ünnep, navigációs rendszer, reklámtorta, )

10 centinél több hó hullhat Nógrád, Heves, Pest és Baranya megyében. Szentendre környékén próbálják megelőzni, hogy lefagyjanak az utak.

A Meteorológia Szolgálat jelentése szerint az éjszaka folyamán váltakozó intenzitású havazás, eleinte délen várható, délnyugaton havasesővel kell számolni. Éjszaka a csapadék súlypontja fokozatosan helyeződik át kelet felé.

Szerda reggelig a nyugati, délnyugati országrészt leszámítva 3-10 cm hó valószínű. 10 cm-t meghaladó mennyiség főként a Mecsekben és az Északi-középhegységben hullhat, de kisebb eséllyel az Alföld egyes részein (főként a középső és déli területeken) is kialakulhat akár 8-10 cm-t elérő hóréteg.

Reggelre a Dunántúlon, majd délelőtt a Duna-Tisza-közén is várhatóan megszűnik a havazás.

Kora délutánig a Tiszántúlon még hullhat pár cm friss hó, de a nap hátra lévő részében számottevő havazás már ott sem valószínű.

Szolgálatban a szórógépek

Folyamatosan szórják a Szentendre környéki hegyi utakat délutántól, hogy megelőzzék a várható hajnali lefagyásokat és Pest megye más területein is készenlétben állnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei, mivel az egész régióban havazik – közölte a társaság szóvivője.

Pécsi Norbert elmondta, hogy a magasabban fekvő utakat megelőzésként folyamatosan sózzák, míg Tárnok, Dabas, Cegléd, Vác és Monor körzetében szükség szerint vetik be a gépeket.

A cégnél 12 órás műszakokban folyamatosan dolgoznak, hogy az esetleg csúszóssá váló szakaszokon azonnal elvégezhessék a síkosságmentesítést, illetve a hóeltakarítást – tette hozzá a szóvivő.

A folyamatos havazás ellenére a megye fő- és mellékútjai most még többnyire vizesek, fennakadásról nem érkezett jelentés. Mivel éjszaka bizonyos szakaszokon jegesedéssel lehet számolni, a közútkezelő óvatosságra inti a térségben közlekedőket – hangsúlyozta Pécsi Norbert.

A csúszós út áldozata

Életveszélyes sérülést szenvedett egy férfi, amikor autójával frontálisan ütközött egy busszal Salgótarjánban – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dankóné Nagy Éva elmondta: az 51 éves salgótarjáni férfi a zagyvapálfalvai városrész irányából tartott a városközpontba, amikor a csúszós, havas úton egy kanyarban elvesztette uralmát a gépjárműve felett, és a szemközti sávba átcsúszva frontálisan összeütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal.
A férfi kiesett az autóból és életveszélyes sérülést szenvedett. A buszon senkinek nem esett baja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik