Belföld

Gyilkos folyadéktól óv az ÁNTSZ

halálfej (halálfej, méreg)
halálfej (halálfej, méreg)

Majdnem 200-an haltak meg fagyállótól az elmúlt két évben – figyelmeztetett a tisztiorvosi szolgálat.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook oldalán tette közzé, hogy két év alatt 183-an vesztették életüket, mert etilén-glikol tartalmú fagyállót, illetve téli szélvédőmosó folyadékot ittak. Azt írják, az esetek csaknem a fele baleset volt, vagyis az áldozatok nem tudták, mi volt abban az üvegben, amelybe beleittak. A véletlen mérgezés elszenvedője között tizenkilenc gyerek is volt.

Az etilén-glikol alapvetően színtelen, édeskés ízű folyadék. Ha valaki megissza, annál az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki, azonban ez a heveny mérgezés tünete, már néhány deciliternyi elfogyasztása is súlyos mérgezést, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozhat – figyelmeztet az ÁNTSZ.

Valószínűleg többen kábítani akarják magukat így, hiszen sokszor élénk színű (kék, zöld, piros) adalékanyagokkal hozzák forgalomba ezeket a folyadékokat, hogy ne lehessen összekeverni mással.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, a fagyálló folyadék bevizsgálását, esetleges utántöltését mindenki bízza szakemberre. Továbbá lehetőleg senki ne tartson otthon etilén-glikol tartalmú fagyálló terméket, de ha mégis tart, azt ne olyan helyen tárolja, ahol gyermekek is könnyen hozzáférhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik