Belföld

Együttműködési megállapodást kötött a KSH és az SZTE

24.hu
24.hu

2012. 12. 04. 17:00

Kutatóknak kínál együttműködési lehetőséget a Központi Statisztikai Hivatal, a szakemberek jövő tavasztól akár a 2011-es népszámlálás anonimizált, de részletes adatsorait is megismerhetik.

A KSH által összegyűjtött adatok akkor nyerik el igazi értelmüket, ha konkrét kutatások, elemzések alapjául szolgálhatnak – mondta a szakember a KSH társadalomstatisztikai felméréseit bemutató felhasználói fórumon, amelyen a szervezet a kutatás és az oktatás területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel.

A hivatal különféle csatornákon keresztül nyújt adatokat a kutatóknak elemzéseikhez. A legrészletesebb adatokhoz a KSH központi kutatószobájában férhetnek hozzá a szakemberek. Az itt általuk összeállított adatbázisokat a hivatal munkatársai adatvédelmi szempontból ellenőrzik, hogy később se lehessenek beazonosíthatók az adatszolgáltatók – tudatta az elnökhelyettes.

Hozzátette: a jövő év második felétől a központi kutatószobával azonos feltételek között várják a szakembereket a hivatal regionális főosztályain.

A kutatók akár már az adatfelvétel időszakában is bekapcsolódhatnak a munkába, s akár kiegészítő kérdéseket is beilleszthetnek egy-egy felmérésbe – mondta Németh Zsolt.

A szakember közölte, arra is lehetőség van, hogy elemzés fejében a KSH fiatal kutatók számára adatokat bocsát rendelkezésre, az ez alapján készült tanulmányt pedig megjelenteti valamelyik szakmai folyóiratában.

A 2011-es népszámlálás végleges adatait 2013 márciusának végétől hozza nyilvánosságra a KSH. A felmérésnek az internetes válaszadás lehetősége mellett az is szakmai újdonsága volt, hogy az adatfelvétel során úgynevezett geokódokat használtak, amelyek lehetővé teszik a települési szintnél mélyebb elemzések készítését is – tudatta az elnökhelyettes.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.