Belföld

A szigetközi vízellátásról tárgyal a Ház

A szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásairól, valamint az agrárgazdaság tavalyi teljesítményéről tárgyal az Országgyűlés mai ülésnapján.

A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd első napirendi pontként a szigetközi vízellátásról szóló országos népi kezdeményezést tárgyalják a képviselők. A parlamenti vitát kezdeményezők, köztük a kérdést benyújtó Szammer István, a Kisalföld napilapot is birtokló Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója, azt akarják elérni, hogy a mellékágrendszereket össze lehessen nyitni a főmederrel, és így újra egységes legyen a dunai vízrendszer. Ehhez becslések szerint Győrben egy ötmilliárd forintos, míg a teljes térségben további tízmilliárd forintos beruházásra lehet szükség. Az országos népi kezdeményezést az országgyűlési vita kiírásához szükségesnél közel másfélszer többen, 71 ezren támogatták.

Ezt követően több, korábban tárgyalni kezdett javaslat vitája folytatódhat, így egyebek mellett ismét terítékre kerülhet a kormánypártok hegyközségekről szóló előterjesztése, valamint igazságügyi és szakképzési témájú jogszabály-változtatásai.
Az ülésnap végén az agrárgazdaság 2011-es helyzetéről szóló jelentésről mondhatják el véleményüket a képviselők.

A dokumentum szerint a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2011-ben 2 169 milliárd forint volt, folyó áron számítva 28,8 százalékkal magasabb, mint az előző évben, ami a valaha számított legmagasabb érték. A mezőgazdaság részesedése így tavaly a nemzetgazdasági GDP-ben 3,2 százalékról 4,6 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik