Belföld

Változhat az új adó, a kiva

 

A szakminiszter szerint a munkavállalói terhekben várható módosítás a januártól választható új, kedvezményes adózás szabályaiban.

A kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. hétfői online adókonferenciáján Kalocsai Zsolt elnök-vezérigazgató kérdésére közölte: a kiva törvényi szabályozása még kissé módosulhat, miután a szakértők a munkavállalói terhek körüli problémákra hívták fel a jogalkotók figyelmét.

Balog Ádám véleménye szerint az adószerkezet átalakítása 2013. január elsejével lényegében befejeződik, a változtatások eredményeképpen a jövedelemtípusú adók csökkentek, miközben a forgalmi, jövedéki típusú adók emelkedtek.

A kisadózók tételes adóját (kata) választó vállalkozónak minden bejelentett dolgozója után havi 50 ezer forint adót kell fizetnie. Ez  kiváltja az iparűzési adó kivételével az összes egyéb terhet, az szja-t, a tao-t, az eho-t, szocho-t, a szakho-t és az osztalékadót is.

A kisvállalati adót (kiva) előnye, hogy az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. A törvény szövege csak azt tartalmazza, hogy mit vált ki az új adó, azt nem, hogy az osztalék után a magánszemélynek ugyanúgy adózni kell (szja és eho), mint a társasági adó esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik