Belföld

Húsz éve küldték az első sms-t

sms (sms)
sms (sms)

Az első SMS-t, "Boldog karácsonyt" szöveggel 1992. december 3-án a Vodafone hálózatából küldte az angliai Neil Papworth.

Az első SMS-t nem is mobiltelefonról, hanem számítógépről küldték. Az SMS viszonylag lassan terjedt el a szolgáltatók között, mivel ki kellett dolgozni a fizetési rendszert, kezdetben ezért az SMS ingyenes volt az előfizetők számára. Az sms-t 1985-ben közösen fejlesztették ki német és francia mérnökök. A “rövid üzenet szolgáltatás” megalkotója Friedhelm Hillebrand, Bernard Ghillebaert és Oculy Silaban voltak, ők döntöttek a 160 karakteres méretről is.

Friedhelm Hillebrand kommunikációs szakember érdekes vizsgálatot végzett: véletlenszerűen gépelt le mondatokat, majd megszámolta az azokban lévő karaktereket: 160 karakternél egyik sem volt hosszabb. Megvizsgálta a levelezőlapokat is, melyek átlagos karakterszáma 150 volt. Ezen eredmények alapján sikerült meggyőznie a Global System for Mobile Communications (GSM) munkatársait, hogy a fontos közlésekhez elég 160 karakter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik