Belföld

Újabb nyolc aranyanyu

Aranyanyu díj (aranyanyu díj, )
Aranyanyu díj (aranyanyu díj, )

Az egészségügyben vagy pedagógusként dolgozó nők kapták a Richter Aranyanyu Díjat, amelyet Rácz Zsuzsa író és a Richter Gedeon Nyrt. alapított tavaly.

A 200 ezer forinttal járó elismerést azoknak a köztünk élő hősnőknek ítélik oda, akik nap mint nap sokat tesznek az emberekért, a családokért és a közösségekért. Idén többek között szívbetegek életkedvét visszaadó gyógytornász és édesanyjuk halála után féltestvérét egyedül nevelő fiatal kapott díjat.

Egy hónap alatt 145 városból és településről csaknem félezer jelölés érkezett a meghirdetett három kategóriában. Bárki ajánlhatott számára kedves pedagógust, egészségügyi szakdolgozót és orvosnőt. A jelölésekből kategóriánként 4 döntőst választottak ki, így összesen 12 Aranyanyu-jelöltet neveztek meg a díj alapítói.

A döntőbe kerültek közül egyrészt interneten zajló közönségszavazással választották ki a díjazottakat. Két hét alatt több mint 88 ezer szavazat érkezett a 12 döntősre, emellett egy hattagú zsűri is odaítélt díjat minden kategóriában.

Pedagógus kategóriában a közönségdíjat az érdi Kovács Adrienn vehette át, akinek mindkét fiánál autizmust diagnosztizáltak. Mivel az oktatási intézmények nem fogadták be őket, beiratkozott a gyógypedagógiai főiskolára, hogy saját iskolát hozzon létre Down-kóros és autista gyerekeknek. A zsűri Börcsök Klárának, a derecskei Bocskai István Általános Iskola gyermekvédelmi felelősének ítélte a díjat. Klára az iskolai munkája mellett hozta létre a Tanodát, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket támogatnak tanulmányaikban.

Orvosnő kategóriában a legtöbben dr. Kenessey Andreára voksoltak, aki a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház kardiológiai osztályán dolgozik. Két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. Felépülése óta önkéntesként hívja fel a nők figyelmét az önvizsgálat fontosságára, előadásokat tart, és szűrőprogramokat támogat. A zsűri választása Dr. Kelemen Edit neonatológus főorvosra esett, aki a kecskeméti kórház újszülött- és csecsemőosztályán dolgozik. Egyik jelölője azt szeretné megköszönni a doktornőnek, hogy 3 és fél hónapig küzdött sikeresen a 740 grammal született kisfiáért, és mellette még sok másik kisbabáért.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Kovácsné Tóth Hajnalka lett, aki az Orosházai Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozik főnővérként, emellett az intézmény ápolási igazgatóhelyettese. Az elmúlt 12 évben egy remekül működő csapatot kovácsolt a nővérekből.

A zsűri megosztott díjat adott át. Az egyiket Szemes Alexandra, a Sárvári Rendelőintézet sebészeti szakrendelésén dolgozó asszisztens kapta. A 23 éves lány és két testvére életét néhány hónappal ezelőtt tragédia árnyékolta be, elvesztették édesanyjukat. Azóta Szandra neveli négyéves kishúgát, emellett a munkahelyén is lelkiismeretesen helytáll. A másik díjat dr. Palotásné Faragó Gabriella budapesti gyógytornásznak adták át, aki az idei rekorder a rá érkezett jelölések számát nézve. Rengeteg páciense ragadott klaviatúrát, hogy kifejezze háláját. Komoly szívműtéten átesett emberek járnak tornájára, és kapják vissza a reményt, hogy érdemes élni.

A Nők Lapja Café különdíját Vigyikánné Horák Andrea, a bicskei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola történelem és földrajz szakos tanára vehette át. A pedagógus jótékonysági rendezvényt szervezett korábbi diákjának, amikor megtudta, hogy a kosárlabdázó fiú lábfejét amputálni kellett. Az Önzetlenség Napján az egész város összefogott, így összegyűlt a lábprotézishez szükséges pénz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik