Belföld

TASZ: Az antiszemita beszéd a szabadság része

gyöngyösi márton (gyöngyösi márton, )
gyöngyösi márton (gyöngyösi márton, )

A jogvédő szervezet felszólította a demokratikus pártok országgyűlési képviselőit, ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az Országgyűlésben a magyar zsidó képviselők összeírására vonatkozó felszólalásra nem a büntetés a megfelelő reakció. A parlamenti beszéd szankcionálása nem csökkenti az előítéleteket és nem mozdítja elő a demokratikus és toleráns közbeszéd elterjedését nem. Hatásai ezekkel éppen ellentétesek. A civilszervezet szerint az antiszemita beszéd aljas és ostoba dolog. „Szégyen, hogy egy parlamenti képviselő ilyesmire ragadtatta magát. Szégyen azonban az is, hogy mondandóját zavartalanul befejezhette, hogy képviselőtársai nem hurrogták le, hogy a felszólalással érintett államtitkár nem kérte ki magának, hogy a parlamenti pártok képviselői nem reagáltak azonnal, elutasítóan a felvetésére.”

A TASZ úgy véli: leszerepelnek a magukat demokratikusnak nevező parlamenti pártok is, amikor „egymást túllicitálva terjesztenek elő olyan törvény- és házszabály-módosító javaslatokat, amelyek megoldásként a parlamenti beszédet korlátoznák. A TASZ levélben fordult a demokratikus pártok képviselőihez, felszólította őket, ne támogassák a parlamenti beszéd szabályainak szigorítását. A szólással okozott sérelmek orvoslására csak a legritkább esetekben megfelelő válasz a büntetés. Az antidemokratikus véleményekkel szemben az elutasítás azonnali és határozott kinyilvánítása a megfelelő eszköz – ennél egyszerűbb és hatékonyabb reakció, és a parlamentnél alkalmasabb fórum nincs – emlékeztet a TASZ.

„Az az ötlet, hogy utólag lehessen pénzbüntetéssel szankcionálni egy felszólalást, csak a parlamenti munkát és a nyílt politikai vitát akadályozná, az antiszemita beszédet nem. Kizárólag arra jó egy ilyen szabály, hogy a házelnök kénye-kedve szerint alkalmazza azt a neki nem szimpatikus képviselők vagy vélemények esetén”. Az új parlamenti törvény már most is túl széles rendészeti jogokat biztosít a házelnöknek. Nem igaz, hogy a jobbikos képviselők által rendre felvetett kirekesztő beszédekkel szemben az országgyűlési képviselők eszköztelenek lennének. Csak a politikai akarat és a demokratikus értékek melletti kiállás hiányzik, amit látszat-jogalkotással igyekeznek pótolni, leplezni a pártok – írja a TASZ.

A parlamenti vita szabadsága kulcsfontosságú a demokrácia szempontjából, amely nem akkor egészséges, ha nem hangzanak el a megvetendő vélemények, hanem akkor, amikor azok nyilvánosak. Csak akkor lehet az előítélet és kirekesztés ellen demokratikus eszközökkel szembeszállni, ha egy vitában elhangozhat minden érv. A vélemények büntetése csak elfedi, de nem orvosolja a bajt. „A Jobbik antiszemita, rasszista, homofób párt, ez nem most derült ki, csak ismételten nyilvánvalóvá vált”. A TASZ szerint a demokraták felháborodása érthető, de párt betiltásának követelése maga is antidemokratikus igény. Számtalan alkalom lett volna, amikor a demokratikus pártok kifejezhették volna, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus, a homofóbia bármilyen formája elfogadhatatlan, ám ezt rendre elmulasztották. „Ez az, ami valóban roncsolja a demokráciát” – írja a TASZ:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik