Belföld

Szegedi közgyűlés: napirendre tűzték Bátyai leváltását

Szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően napirendre tűzte szombati ülésén a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetője, Bátyai Edina leváltását a szegedi közgyűlés.

A kérdésről zárt ülésen döntenek a képviselők.

Az előterjesztést jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor a napirendről szóló vita során kifejtette: hosszabb folyamat következménye, hogy megrendült bizalmuk az ügyvezetőben. Ennek személyi következménye kell, hogy legyen – tette hozzá.

A politikus azt mondta, elfogadja a szakmai szervezetek kérését, és támogatja, hogy pályázatot írjanak ki az igazgatói posztra, emellett javaslatot tesz az ügyvezetés ideiglenes ellátására is. A cég belső szabályai alapján kijelölt vezető 2013. február 15-ig irányítaná a céget úgy, hogy az egymillió forintnál nagyobb szerződésekről a közgyűlés vagyongazdálkodási bizottsága döntene.

Botka László (MSZP) polgármester szerint a pályáztatás nyomán legkorábban áprilisban lehet új igazgatója a szabadtéri játékoknak.

“A képviselők a következő évadot veszélyeztetik azzal, ha az előkészítés és a szerződéskötés időszakában leváltják a fesztivál vezetőjét. Hazug, álszent módon politikai kinevezettet kívánnak a kulturális intézmény élére állítani” – fogalmazott a polgármester.

Solymos László (MSZP) alpolgármester szintén úgy vélte, hogy politikai indíttatású vezetőváltásról van szó. Hozzátette: a Fidesz-KDNP frakció a jogszabályok betartása nélkül igyekszik beavatkozni az évente 65-70 ezer látogatót fogadó, jelentős idegenforgalmat, bevételt generáló fesztivál életébe.

Haág Zalán (KDNP), a közgyűlés kulturális bizottságának elnöke szerint szakmai, nem pedig politikai okok állnak Bátyai Edina tervezett leváltása mögött, hiszen ő az egyetlen, aki helyén maradt az előző ciklus önkormányzati cégvezetői közül. A politikus hangsúlyozta: a képviselők nem kívánnak beleszólni a fesztivál műsorpolitikájába, ugyanakkor nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy jelentősen visszaesett a cég önkormányzati támogatás nélküli árbevétele, és veszteségessé vált a vállalkozás.

Mint arról a Szeged24 korábban beszámolt az utóbbi napokban jelentős botrányt okozott: a Reök-palotában „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című installációt többen az Utolsó vacsora kifigurázásaként értékelték, bár utóbbin 13 szereplő, az installáción 12 teríték van. A kiállításnak helyet adó palotát a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező önkormányzati cég működteti.

Péntek este a Reök előtt demonstráltak Bátyai Edina mellett. A tüntetők szerint csak az igazgatónő személye garancia arra, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok színvonala változatlan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik