Belföld

Radnóti-díj: kultúra és költészet mindenek felett!

Ebben az évben is gazdára találtak a Radnóti-díjak városunkban. A kitüntetettek szívesen meséltek érzéseikről a Győr24-nek.

A Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság 1971-ben alapította irodalmi díját, melyet azóta is folyamatosan átadnak az arra érdemes költőknek, versmondóknak, és azoknak, akik sokat tettek és tesznek is azért, hogy a magyar kultúrában fontos és szerethető legyen az irodalom és a költészet. A 2012-es díjátadó estet november 30-án, a Zichy-palotában tartották a szervezők, ahol elsőként Kántor Péter vehette át Életmű-díját. „Nagy öröm ez számomra, hisz Radnóti az egyik legkedvesebb költőm. Másrészt pedig azért, mert Győrben kaptam, és nekem a városról mindig Kormos István jut eszembe. Ugyanakkor itt van a Műhely folyóirat Villányi Lászlóval, úgyhogy minden szempontból különleges ez az elismerés. Persze egy ilyen típusú kitüntetés, egy életmű-díj egy kicsit ijesztő is, hiszen ez azt jelenti, hogy már nem vagyok kölyök, de ezt el kell viselni, ez az élet rendje…” – fogalmazott az író, aki portálunknak meghatódva beszélt arról is, hogy most biztosan nagyon büszkék lennének rá a szülei.

A fiatal íróként kapható Radnóti-díjra ezúttal, Acsai Rolandot tartotta érdemesnek a kuratórium. „Csodálatos ez az érzés. Ezelőtt, 2006-ban Zelk Zoltán-díjat kaptam, de ez a mostani különösen közel áll a szívemhez. Az utóbbi években a családom, a feleségem és a kislányom a múzsám, ők inspirálnak és ezt azok is észrevették, akik kritikát írtak a köteteimről. Úgy érzem, amit szerettem volna megírni azt már megírtam, most az élmények felé nyitok. Egyszerűen élni kell, várni a jövőt és nyitott szemmel járni a világban, hagyni, hogy lecsapódjon minden élmény és érzés költészetként” – hangsúlyozta az író.

Végül, de nem utolsó sorban, az irodalomba vetett munkásságáért ugyancsak Radnóti-díjban részesült Lutter Imre, médiaszakember, újságíró, előadóművész. „A kultúra és a költészet mindenhol ott van. Ki-ki a maga módján fedezi fel, de persze van olyan is, aki egyáltalán nem fedezi fel. Azok a dolgok, amiket az ember érzékel a világból – a saját életfilozófiája, a saját élettapasztalata, a személyes kapcsolatai, gondolatai – ezek mind-mind az emberi létállapot egyes fázisai, és ha ezeket valaki szavakkal ki tudja fejezni, abból lesz a költészet, ami nem más, mint az érzések ünnepi megfogalmazása” – mesélte Lutter Imre, majd hozzátette, hogy Radnóti-díjasként is ugyan annyit fog tenni a hazai kultúráért, mint az eddigiekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik