Belföld

Ma és két hét múlva is munkanap a szombat

A hétfőre eső szentestét és a szilvesztert kell ledolgoznunk hétvégén. A legtöbb helyen fél gázzal megy a munka, megoszlanak a vélemények, milyen hatással van a gazdaságra az ünnepek miatti átszervezés.

Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi tanácsadója a GazdaságTV-nek arról beszélt szombati munkanap kapcsán, hogy ilyenkor sok helyen nem várják el az alkalmazottaktól, hogy bemenjenek dolgozni, vagy hamarabb hazaengedik őket.

A legtöbb iskolában is különleges tanítás van. A Metropol összeállítása szerint van ahol rövidebbek az órák, máshol csak 3-4 órát tartanak, illetve kézműves foglalkozást tartanak. Azért nem tartanak normál oktatást, mert ilyenkor nagyon sok gyerek hiányzik és lemaradnának, ha a többiek új anyagot vennének.

Akik nem rajonganak a szombati munkáért, azzal érvelnek, hogy kész ráfizetés ez az egész a sok átszervezés. Ezt valamelyest meg is erősíti a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara néhány évvel ezelőtti felmérése. Kiszámolták, mekkora kiesést vagy pluszkiadást jelent a munkaadónak, ha a dolgozó csak félgőzzel dolgozik. Egy kisebb cég esetében hozzávetőleg dolgozónként 7540 forint, egy nagyobb vállalkozásnál 9252 forint extra költséggel lehet számolni.

Más szakemberek azt mondják: nem kell kieséssel számolni, ha nem nő a munkanapok száma. Rolek Ferenc, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke korábban a HR Portálnak kifejtette, hogy a munkanapok áthelyezésének gazdaságra gyakorolt hatása jórészt a termelési technológiától, az esetleges leállástól függ.  Nagy gyárakban ugyanis egy napra nem éri meg leállítani a termelést. Az ilyen munkahelyeken engedik is a szabályok a megszakítás nélküli foglalkoztatást.

Vigyázat, a parkolásért ma munkanap szerint kell fizetni!

Jövőre 3 szombat lesz munkanap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik