Belföld

Hős lett egy makkfa

Az év fája címet idén az egri termálfürdő területén élő keleti platánfa nyerte, hős fa díjat kapott egy dévaványai makkfa.

Az Ökotárs Alapítvány harmadik éve szervezi meg Az év fája versenyt, amelybe közösségek, családok és magánszemélyek jelölhetik a számukra fontos fákat egy történet kíséretében. A három év alatt így több mint 250 olyan fát ismerhetett meg a közönség, amelyekre a körülöttük élő emberek különös figyelmet fordítanak, védik őket, gondoskodnak róluk. Az idei megmérettetésen 60 fa vett részt, közülük 13 jutott – zsűrizés után – a döntőbe, ezekre a közönségszavazáson összesen 25 ezer voks érkezett.

Keleti platánfa az egri Termálfürdő területén

Az egri szájhagyomány szerint az egri vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezír az akkor még kis fácska árnyékából irányította a török sereget. A legenda sajnos nem igaz, a valóság ezzel szemben az, amit levéltári anyagok bizonyítanak, hogy Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben. Ez a példány is valószínűleg akkor került elültetésre, de ma is évről évre szépen fejlődik. Érdekesség, hogy a Termálfürdő területén a keleti platán mellett egy nyugati platán is található, a két platánfaj egymás mellé ültetése Magyarországon is ritkaság. A helyiek nagy figyelemmel kísérik állapotukat, a fakezelési munkákhoz a fák mérete miatt a tűzoltóság segítségét is igénybe veszik. A platánfa 1978. óta védett növény.

Az óriási egri platán 7115 szavazattal nyerte meg az idei versenyt, második lett a kajárpéci Hatos-tölgy, harmadik egy szentesi kocsányos tölgy. Hős fa különdíjat kapott a dévaványai “makkfa”, erre azokat a fákat lehetett jelölni, amelyek valamilyen okból veszélyeztetett példányok, s megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői.

Dévaványai “Makkfa”

Helybeliek úgy mesélik, hogy a fát 1890 körül ültették Dévaványán, a vasút építése idején. Ez alatt a fa alatt pihentek meg a messzi tanyákról, Gabonásról, Réhelyről, Barcéról, Katalszegről, Berekről iskolába járók az 1930-40-es években. Akkoriban még mindkét oldalon fasor állt, de a villanyosításkor ezeket kivágták. Ez a fa maradt meg hírmondónak, illetve a vasútállomásnál még három-négy darab. Piaci napokon a fa árnyékában pihentek meg nehéz szatyraikkal a piacoló nénikék, kisgyermekes anyukák. Évekig itt csatlakoztak a Kántor gyepre kijáró csordához a Bogya-telepi tehenek, és este itt várták a gazdák a jószágokat. A hatvanas-hetvenes években reggelente innen indult a munkásjárat. A tölgyfa tájékozódási pont is, ott kezdődik a városunk Bogya-telepi része, ha valaki az itt lévő utcák valamelyikét keresi, az útbaigazítás így kezdődik: a Makkfánál kell letérni, vagy a Makkfától az 1., 2., 3. 4. utca.

A döntős fák mellett Budapesten az egyik Erzsébet téri fa is jelképes ajándékot kapott: télire színes fonalakból kötött ruhába öltöztették.

Az alapítvány Az év fája versennyel a közvetlen környezetünkben és általában az épített környezetben élő fák fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére akarja felhívni a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik