Belföld

Elítélték a Miskolcon „sétáló” szebb jövősöket

Avasi lakótelep (miskolc, avasi lakótelep, )
Avasi lakótelep (miskolc, avasi lakótelep, )

A pénteken őrizetbe vett 13 ember két nap elzárást kapott. A Jobbik „nyilvánvalóan politikai megrendelésre indított koncepciós eljárásnak" nevezte az esetet.

Két-két nap elzárásra ítélte nem jogerősen a Miskolci Városi Bíróság szombaton azt a 13 embert, akik pénteken Miskolc avasi lakótelepén a Szebb Jövőért Egyesület tagjaiként, szimpatizánsaiként úgymond sétára indultak a városrészben. Egy férfi ellen – aki szervezte a „megmozdulást” – büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség.

Szabó József, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabálysértése miatt ítélték el a 13 embert, ugyanakkor valamennyiüket szabadlábra helyezték, az őrizetbe vételük két napja ugyanis ebbe beleszámít. A rendőrség tudomásul vette a döntést, az érintettek és ügyvédjeik fellebbeztek, ezért a verdikt nem jogerős.

A Jobbik szintén szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy határozottan elítélik „ezt a nyilvánvalóan politikai megrendelésre indított koncepciós eljárást”. Egy nappal korábban Pakusza Zoltán jobbikos önkormányzati képviselő tiltakozott, amiért „az Avason sétáló hazafiakat a pintéri rendőrség előállította, mintha közönséges bűnözök lennének”. A párt szerint a mostani eljárással a kormány a „lakosság megfélemlítésére” törekszik, hogy „megakadályozzák a társadalmi önszerveződés minden formáját”.

Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője közölte: „A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kimondatlanul is nem más, mint a már nyíltan fajgyűlöletet hirdető, fasiszta parlamenti párt katonai nyúlványa.” Hozzátette: pártja tiltakozik a szebb jövősök fellépése ellen. A Fidesz szintén elítélte a szebb jövősök akcióját, közölve, hogy „sajnos ez már a sokadik alkalom, amikor szélsőségesek akarnak politikai hasznot húzni az Avas problémáiból”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik