Belföld

Cumifát avattak Kispesten

cumi (gyermek, cumi, )
cumi (gyermek, cumi, )

Kispest polgármestere és a kormánybiztos „nagyszerű lehetőséget lát a cumifa meghonosításában.

Fotó: Kispest.hu

Ha bárki a cumifa kapcsán – a válság és a politika emberekre gyakorolt hatásainak – valamilyen kortárs művészeti kifejezésére gondolna, téved. A kezdeményezés célja ugyanis az egészséges fogak megőrzése. A Wekerlei Kultúrház kertjében csütörtökön felállított cumifát Kispest Önkormányzata és egy nyelviskola avatta fel, a cél az, hogy „a gyerekek a cumijuk adományozásával maguk is tegyenek az egészséges foguk megőrzésért”.

„A Cumifa ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor nyáron, egy kedves barátnőm éppen arról panaszkodott, nem tudja semmivel leszoktatni 4 éves kislányát a cumiról. Ekkor eszembe jutott, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor Dániában jártam, egy ilyen fára lettem figyelmes, Koppenhága belvárosában, egy parkban. A fa tele volt aggatva több ezer cumival, és búcsúlevelekkel. Ha ott van erre igény, talán Magyarországon is találunk támogatókat a megvalósításhoz”- mondta Mányi Móni, a rendezvény megálmodója.

„Az erős szopási ösztönnel rendelkező babáknak nyugodt szívvel adhat az anyuka fogorvosi szempontból megfelelő formájú cumit, csak időben 2-3 éves kor körül váljanak meg tőle közös erővel” – tanácsolta a gyerekeknek és a szülőknek az avatón Matos Orsolya fogorvos.

Kispest polgármestere „nagyszerű lehetőséget látott a Cumifa meghonosításában”, mint mondta, kétgyermekes szülőként átérezi a cumiról leválás fontosságát. Ugyanígy vélekedik az ötgyermekes Tarnai Richárd, kormánybiztos is, aki szerint „ha belegondolunk, hogy felnőttként mennyi rossz szokást felszedünk, bagatellnek tűnik ez a kisgyermekes szokás, és igazán dicséretes hogy ezzel a módszerrel le tudnak szokni. Bár személyes érintettségem okán több féle módszert ismerek, a Cumifa számomra eddig ismeretlen volt, kívánom, hogy hatékony megoldás legyen minden kisgyermeknek és szüleiknek”.

Európában több helyen is “divat” a cumifa, és Magyarorsazágon is van már évek óta Nyíregyházán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik