Belföld

10 ezer jut szeretteinkre karácsonykor?

Elindult az ajándékvásárlási láz, és portálunk is kíváncsi volt arra, hogy átlagosan mennyit költenek olvasóink családtagjaikra, barátaikra. Mert ugye csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér…

Itt a karácsony, és itt az örök dilemma is: kinek és mit ajándékozzunk, mit hozzon a Jézuska. Az ünnepekre sokan már idejekorán megkezdik az előkészületeket, hogy ne decemberben kelljen nagy összeget fordítani a meglepetésekre. A pénztárca tartalma viszont így is véges, osztani-szorozni kell – főleg egy nagycsalád esetében – hogy egy kis aprósággal meglepjük hozzátartozóinkat, rokonainkat, közeli barátainkat. Persze nem mindenki számolgat, van ugyanis, ahol a büdzsé megengedi a drágább, márkásabb ajándékok vásárlását is, így nem kell mérlegelni, és biztosan olyan csomag kerül a fa alá, amire vágyott a másik fél. A Győr24 olvasói körében is megoszlanak a vélemények, és a karácsonyra áldozható költségek.

„Megnézem, hogy mi, mennyibe kerül, de igyekszem olyan ajándékokkal kedveskedni, amire tudom, hogy vágynak a szeretteim. Azt mindig én döntöm el, hogy mennyit költök, nem pedig a piac alakulása, és nem adok a növekedési trendekre sem” – mesélte János, aki nagy gondot fordít az ünnepi előkészületekre.

„Pár éve már csak a kicsiknek ajándékozunk, ez a megállapodás. Gyerekenként körülbelül 3-4 ezer forintot költünk és főleg praktikus dolgokat veszünk, közösen, a szülőkkel megbeszélve, attól függően, hogy a lurkóknak épp mire van szükségük” – ezt már Márti mondta a Győr24-nek.

Persze az ajándékokon túl, nem szabad megfeledkezni a lakomákról, ami ugyancsak sok alapanyagot, és tetemes bevásárlást kíván. „Élelmiszerre költünk a legtöbbet, hiszen vendégül látunk családtagokat és barátokat is. Hogy mennyit szánunk ajándékokra az változó, de általában 10.000 Ft/fő a keret. Nem a mennyiségre törekszünk, sokkal inkább arra, hogy praktikus dolgokat vegyünk. Ha értékesebb ajándékról van szó, arra összedobjuk a pénzt. Én személy szerint néhány barátommal is karácsonyozok. Velük is ajándékozunk, általában 5000 forint értékben” – hangsúlyozta Vera.

A roham már megindult, mind a bevásárlóközpontokban, mind az élelmiszerüzletekben, de a legnagyobb dömpingre az utolsó héten számítanak a kereskedők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik