Belföld

Orbán ismerteti a jövőnket

orban-viktor-a-radioban(210x140)(1).jpg (ingyenes, )
orban-viktor-a-radioban(210x140)(1).jpg (ingyenes, )

Íme a kormányfői jóslatok: lesz uniós alku, csökkenni fog a rezsiköltség, bizonytalan lesz a forint és nem meszelheti el az Alkotmánybíróság a választási regisztrációt.

Nem volt még példa az EU történetében arra, hogy elsőre megalkották a költségvetést. A jövő év elején a tagállamok vezetői megállapodnak, pánikra semmi ok – mondta a közrádió reggeli műsorában a miniszterelnök. A vita számokról folyik, de a tét nagyobb, arról szól, a felek mit gondolnak a jövőről, az életről. Orbán szerint meg kell védeni azt az elvet, hogy a volt kommunista országokat, a történelmileg hátrányos helyzetű, kevésbé fejlett országokat lehetőséghez kell juttatni.

A leminősítések a múlt hangjai – reagált az S&P lépésére Orbán Viktor, aki szerint Magyarország az államadósságát csökkenteni tudó államok közé tartozik, ez alapján kell megítélni. A leminősítések érdemben nem hatnak a magyar gazdaságpolitikára. Magyarország finanszírozása megoldott, pénzügyileg biztos lábon áll, nem kell az IMF pénze, csak biztonsági hálót akarunk. A munkanélküliség csökken, a finanszírozás megoldott, a születések száma is nő, és a kormányfő jó tendenciákra számít a következő hónapokban is.

Szerinte nemcsak a spekulánsok veszik a magyar állampapírokat, hanem a magyar állampolgárok is. Lassan 1000 milliárd forintnyi magyar állampapír van a magyar lakosság kezében, soha nem voltak még ekkora bizalommal a magyar állam felé – mutatott rá a kormányfő. Szerinte már nincs válságadó a magyar rendszerben, a mostani elemek hosszú távon maradnak. A monopolhelyzetben lévő vállalatok adója nem csökken, Orbán Viktor úgy látja: a megadóztatott cégek költségeiket nem tudták áthárítani a fogyasztókra.

A rezsi sem fog emelkedni, a közműcégek és az energiacégek sem fogják tudni áthárítani a terheket – ígérte a kormányfő. Azt mondta, azon dolgoznak egy szakértői csoporttal, hogy ne csak gázáremelés ne legyen, hanem a rezsiköltségek is csökkenjenek. Orbán Viktor a devizahitelezés kapcsán azt mondta: 150 ezer családot kihoztak a devizacsapdából, most az árfolyamgát rendszere a követező lépés. A forint árfolyama bizonytalan lesz, ezért azt kérte az érintettektől, lépjenek be az árfolyamgát rendszerébe.

A hajléktalanságról azt mondta, elég fűtött hely van. A nehéz időszakot minden fedél nélküli átvészelheti. A kormányfő az Alkotmánybíróság döntését – amely kritikával illette az utcán élés lehetőségét korlátozó önkormányzati intézkedéseket – életszerűtlennek nevezte. Orbán Viktor a választási regisztráció körüli vitát politikai műbalhénak tartja. Szerinte jelenleg nincs olyan nyilvántartás, amely alapján fair választásokat lehetne rendezni – ezért kell új megoldás. Mint mondta: a regisztráció várhatóan az Alkotmánybíróság elé kerül, de a jogszabály nem lehet alkotmánysértő, mert benne van az alaptörvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik