Belföld

Középiskolások a Katasztrófavédelemnél

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívására eddig öt intézmény diákjai jelentkeztek.

A szeptemberben hatályba lépett miniszteri rendelet alapján azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákoknak erre a katasztrófavédelemnél is lehetőségük nyílik. Tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett a Fejér- Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője

Közösségi szolgálatnak az a munka számít, amelynek során a diák szervezett keretek között a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság megkeresésére a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, a Hild József Szakközépiskola, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola, valamint a Széchenyi István Gimnázium tanulói jelezték, hogy ötvenórás közösségi szolgálatukat a katasztrófavédelemnél szeretnék teljesíteni.

A fiatalok a jövőben ismeretterjesztő foglakozások keretében betekintést nyernek a katasztrófavédelem feladatrendszerébe, és a szolgálatteljesítés előrehaladásával részt vehetnek szakterületek napi tevékenységében. A laktanyában Orosz Csaba tű. őrnagy, tűzoltóparancsnok első lépésként a diákokat egy katasztrófavédelmi terepasztal tervezésére, összeállítására kérte fel, amelynek különböző állomásai a tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági védekezési és mentési feladatokat mutatják majd be. A terepasztal megvalósításához Gerencsér Tamás Pál, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola villamossági tagozatának tanára nyújt szakmai segítséget. A csütörtöki látogatáson a tanulók megtekintették a laktanyát és a tűzoltók speciális felszereléseit.

A közösségi szolgálatteljesítés kiemelt célja, hogy az elsajátított ismereteket a diákok jövőben mindennapi életük, esetleg a pályaválasztásuk során is hasznosítani tudják. A foglalkozások alkalmával kialakul bennük a megelőzés és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és így nagy valószínűséggel a jövőben tudatosan tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

Székesfehérváron elsőként a Kodolányi János Szakközépiskola csatlakozott a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatteljesítéshez. Az együttműködési megállapodást Kovács Lászlóné iskolaigazgató írta alá Magosi Lajos tű. alezredessel, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójával, Vén Norbert tű. alezredes, kirendeltség-vezetővel és Benke Dávid Dénes tű. őrnagy tűzoltóparancsnokkal november 29-én.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.