Belföld

Középiskolások a Katasztrófavédelemnél

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívására eddig öt intézmény diákjai jelentkeztek.

A szeptemberben hatályba lépett miniszteri rendelet alapján azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1-je után érettségiznek, ötven óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákoknak erre a katasztrófavédelemnél is lehetőségük nyílik. Tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett a Fejér- Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője

Közösségi szolgálatnak az a munka számít, amelynek során a diák szervezett keretek között a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat. A Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsokság megkeresésére a Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, a Hild József Szakközépiskola, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola, valamint a Széchenyi István Gimnázium tanulói jelezték, hogy ötvenórás közösségi szolgálatukat a katasztrófavédelemnél szeretnék teljesíteni.

A fiatalok a jövőben ismeretterjesztő foglakozások keretében betekintést nyernek a katasztrófavédelem feladatrendszerébe, és a szolgálatteljesítés előrehaladásával részt vehetnek szakterületek napi tevékenységében. A laktanyában Orosz Csaba tű. őrnagy, tűzoltóparancsnok első lépésként a diákokat egy katasztrófavédelmi terepasztal tervezésére, összeállítására kérte fel, amelynek különböző állomásai a tűzoltósági, a polgári védelmi és az iparbiztonsági védekezési és mentési feladatokat mutatják majd be. A terepasztal megvalósításához Gerencsér Tamás Pál, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola villamossági tagozatának tanára nyújt szakmai segítséget. A csütörtöki látogatáson a tanulók megtekintették a laktanyát és a tűzoltók speciális felszereléseit.

A közösségi szolgálatteljesítés kiemelt célja, hogy az elsajátított ismereteket a diákok jövőben mindennapi életük, esetleg a pályaválasztásuk során is hasznosítani tudják. A foglalkozások alkalmával kialakul bennük a megelőzés és a katasztrófák elleni védekezés melletti elkötelezettség és felelősségérzet, és így nagy valószínűséggel a jövőben tudatosan tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

Székesfehérváron elsőként a Kodolányi János Szakközépiskola csatlakozott a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatteljesítéshez. Az együttműködési megállapodást Kovács Lászlóné iskolaigazgató írta alá Magosi Lajos tű. alezredessel, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójával, Vén Norbert tű. alezredes, kirendeltség-vezetővel és Benke Dávid Dénes tű. őrnagy tűzoltóparancsnokkal november 29-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik