Belföld

Hoffmann nem enged a tanároknak

hoffmann rózsa (ingyenes, )
hoffmann rózsa (ingyenes, )

A szakszervezetek 20 százalékos béremelési követelése nem teljesíthető, ezért az államtitkár szerint nem is lehet tárgyalási alap. Ezt egy móri rendezvényen mondta el az oktatási államtitkár, péntek este.

Hoffmann Rózsa szerint az azonnali és a nem pedagógus közalkalmazottakra is vonatkozó általános, húszszázalékos béremelés csaknem 300 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek éves szinten. Egy költségvetési hiánnyal küzdő államnak emiatt ez nem is lehet tárgyalási alap – mondta. Megjegyezte: kíváncsi arra, hogy a szakszervezetek honnan teremtenék elő a húszszázalékos béremeléshez a forrásokat.

Januártól semmiképpen nem lesz béremelés a pedagógusoknál, de az államtitkár 50 százaléknál nagyobb esélyt lát arra, hogy a pedagógus-életpályamodell szeptember elsejei bevezetésével történjen bérrendezés”. Tömeges pedagóguselbocsátást viszont nem terveznek, mert a nyugdíjazások száma “bőven kompenzálja” azt a létszámcsökkenést, amelyet a csökkenő gyereklétszám megkövetelhet. Iskolabezárást sem terveznek, de elképzelhető, hogy a felső tagozatoknál összevonások lesznek, ott, “ahol az állami átvétel után irracionális létszámmal és gazdálkodással működő intézményt találnak” – mondta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár szerint nem lesz sztrájk, ha mégis akkor is csak csekély mértékű. Hozzátette, a sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek kérései közül többet is befogadtak, “a kormány bizonyította tárgyalási készségét”.

Legközelebb december 11-én tárgyalnak a szakszervezeti vezetőkkel. Az érdekképviseletek akkor javaslatot tesznek a béremelés forrására – mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik