Belföld

Vége a kellemes őszi időnek, támad a tél!

Csütörtöjön este támad a hidegfront. Esőre, hózáporokra és fagyra készüljünk!

A csütörtöki időjárás eleinte a melegfrontérzékenyek szervezetére lesz hatással, ők fáradékonyabbak, aluszékonyabbak lehetnek, többen tapasztalhatnak fejfájást is. Ez az időjárás a keringésre is hatással van, így gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam – írta a meteorológiai szolgálat.

Csütörtök estétől viszont már hidegfronti hatás váltja a meleget, amelynek legáltalánosabb panaszaként fejfájás, migrén jelentkezhet, de tartós álmosságérzésre is számítani lehet. Ilyen időben gyakran csökken “az idegrendszer ingerlékenysége” is, ezért a reflexidő meghosszabbodhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben fokozott figyelem ajánlott – tették hozzá.

Emellett a hidegfront érkezésekor az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma emelkedhet, illetve az időjárás hatásaira érzékenyebb kismamáknál korábban megindulhat a szülés – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán Facebook-oldalán.

Szerdán, az Időkép hőmérsékleti adatai szerint 18 fokot is mértek a Dunántúl egyes részein. Pénteken 2, 5 fok lesz a maximum hőmérséklet. Több helyen kell számítani esőre, hétvégétől pedig beköszönt a tél: hózáporok is előfordulhatnak. A hőmérséklet éjszakánként -5 fokig is csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik