Belföld

Sose voltunk ilyen jóban az azeriekkel

szijjártó péter (ingyenes, )
szijjártó péter (ingyenes, )

Ez a legígéretesebb időszak a Magyarország és Azerbajdzsán közötti együttműködés megerősítésére – mondta Szijjártó Péter egy budapesti rendezvényen.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 20. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián beszélt erről, kiemelve: Magyarország elkötelezetten támogatja Azerbajdzsán euroatlanti integrációs törekvéseit, és kiáll függetlensége, területi integritása mellett.

A magyar gazdaság kínálati és az azeri piac keresleti struktúrája lefedik egymást, és Azerbajdzsán hatékonyan járulhat hozzá az európai energiabiztonság megteremtéséhez – tette hozzá a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

A kormány felismerte, hogy a nyugati országok versengenek a keleti szövetségkötési lehetőségekért, így Magyarország is benevezett ebbe a versenybe, és komoly erőfeszítéseket tesz a sikerért – fogalmazott Szijjártó Péter. A válság után semmi sem lesz olyan, mint korábban, új politikai és gazdasági környezetre kell felkészülni. A kormány válasza az új helyzetre a keleti nyitás politikája.

Arról is beszélt a politikus, hogy stratégiai szövetséget kell kiépíteni a kaukázusi köztársaságokkal, és eddig Azerbajdzsánnal alakítottuk ki a legszorosabb és legaktívabb kapcsolatokat. A két népet a szabadságszeretet is összeköti, a szabadságért vívott küzdelmeik jól ismertek – emlékeztetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik