Belföld

Pazarolják a vért az orvosok

operáció (operáció, műtét)
operáció (operáció, műtét)

Olyan esetben is adnak vért a betegnek, amikor nem feltétlenül szükséges – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Magyarországon elegendő mennyiségű vér áll rendelkezésre, mégis korlátozni kellene a vérfelhasználást – írja a Világgazdaság. A biztonságos vérellátáshoz csaknem félmillió önkéntes véradására van szükség évente, ez 430 ezer egység vért jelent. A statisztikák és a tapasztalatok szerint ez nem okoz problémát. Tavaly összesen csaknem 59 ezren jelentkeztek első alkalommal véradónak, az országban szervezett 11 ezer véradóeseményen csaknem félmillióan adtak vért.

„A véradásszervezést az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött szerződés alapján végzi a Magyar Vöröskereszt, ez utóbbi donoronként 740 forintot kap ezért a tevékenységért. Ez évente több mint 300 millió forint bevételt jelent, és 90 százalékban fedezi a Vöröskereszt költségeit” – mondta el a lapnak Bederna György, a szervezet gazdasági vezetője.

Az Országos Vérellátó Szolgálat több mint az 50 százalékát kapja annak, amibe egy egység vér kerül számára: 13 ezer helyett 7800 forintot. A szolgálat évi hatmilliárd forintos bevétele és a költségek közti különbözetet többek között a gyógyszer-alapanyagnak átadott vérért kapott egymilliárdból pótolják – mondta el Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója.

Mivel a kórházak alacsony áron kapják, ezért akkor is adnak vért a betegeknek, mikor nem feltétlenül indokolt – tette hozzá. Ahol könnyen elérhető a vér, ott pedig az átlagosnál is többet használnak.

A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán odafigyelnek arra, hogy jóval kevesebb vér fogyjon. Ez a betegek biztonsága miatt is fontos, hiszen hiába tisztítják, a vér mégiscsak egy másik emberből származó biológiai anyag – mondta Molnár Zsolt klinikaigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik