Belföld

Félnek a fővárosiak

budapest(210x140)(1).jpg (budapest)
budapest(210x140)(1).jpg (budapest)

Biztonságosabb és tisztább várost szeretnének a budapestiek, ahol szabályosan közlekednek az emberek. Szívesen látnának több rendőrt és kamerát az utcákon – derül ki egy most készült felmérésből.

A főváros lakosait a legjobban a közbiztonság helyzete és a piszok zavarja (29-29 százalék), a harmadik helyen állnak a közlekedéssel kapcsolatos gondok – olvasható az ELTE Társadalomtudományi Karának Módszertani Kutatóközpontja által készített felmérésről szóló cikkben az origo.hu-n.

A válaszadók több mint fele úgy látja, hogy környékén kevés a rendőr az utcán, 46 százalékuk szerint túl sokan szemetelnek, 36 százalék pedig a szabálytalanul közlekedőket emelte ki. Egy másik kérdés kapcsán a megkérdezettek 76 százaléka panaszkodott a rongálásra, 73 százalékuk a szemetelésre, 72 százalékukat pedig a gyakori bűncselekmények zavarnak.

Meglepő lehet, hogy a zajongás nemtől, kortól és iskolázottságtól függetlenül mindenkit dühít, az utcai prostitúció pedig a férfiak nagyobb részét idegesíti (a megkérdezettek 55 százalékát, a nőknél ez az arány 45%). A kéregetőkkel is inkább a férfiaknak van gondjuk, a drogosok viszont a nőkben váltanak ki inkább ellenérzést.

Tízből négyen nem érzik biztonságosnak a fővárost sötétedés után. A nők és a 65 év felettiek félnek (52-52 százalék) a legjobban. A megkérdezettek nagy része szerint (37 százalék) az elmúlt években romlott a közbiztonság, a nők véleménye a lesújtóbb, 57 százalékuk szerint rosszabb a helyzet.

A rendőrségi statisztikák egyébként azt mutatják, hogy csökkent a bűncselekmények száma, és a válaszadók (és családjuk) 84 százaléka nem vált semmilyen bűncselekmény áldozatává az elmúlt egy évben. A biztonságérzeten ronthat az a kép, amit a televízió híradásai közvetítenek, ugyanis a válaszok alapján 83 százalék tájékozódik ezekből a közbiztonság helyzetéről.

Tízből több mint nyolcan szeretnék, hogy több rendőr legyen az utcán, és csaknem ugyanennyien fejlesztenék a térfigyelő kamerák rendszerét.

A felmérés eredményei alapján készítették el a főváros közbiztonsági koncepcióját, amit egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik