Belföld

20 éve nem volt ennyi dolgozó nő

Több mint 1,8 millió lánynak és asszonynak van ma állása, 1992 óta nem volt ilyen magas ez a szám. 100 nőből 53 dolgozik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium KSH-adatokra hivatkozva azt írja, hogy az idén augusztus és október között 71 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Ehhez kétharmad részben – 44,7 ezer fővel – járultak hozzá a nők. Fél évtizede, 2007 óta először fordul elő az is, hogy a női munkanélküliségi ráta alacsonyabb az uniós átlagnál.

Magyarországon a foglalkoztatottak száma 2010. harmadik negyedéve óta folyamatosan bővül, ma 160 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor. A nőknél 2012. második negyedéve volt az első olyan időszak, amikor minden korosztályban nőtt a foglalkoztatottak száma.

A legjelentősebb emelkedés a 40 év felettieknél mutatható ki. Többen dolgoznak a 20–24 éves fiatalok körében is, ahol 2010-ig folyamatosan zuhant a foglalkoztatási ráta, akkor stagnálni kezdett, a második és a harmadik negyedévben mutatható ki először növekedés.

Az iskolai végzettség alapján az érettségivel igen, de egyetemi diplomával nem rendelkező csoport járult hozzá a legnagyobb mértékben a növekedéshez, és emelkedett az alacsony iskolai végzettségűek rátája is.

A bővülés háromnegyedét a teljes munkaidős, egynegyedét a részmunkaidős foglalkoztatottak adták. Így a legutolsó lezárt teljes negyedévben (2012. III. negyedév) 100 nőből 53 dolgozott, közülük 48 teljes munkaidőben és 5 részmunkaidőben. Ezen értékek is azt mutatják, hogy az új Munka Törvénykönyvének hatályba lépése úgy indította el a munkaerőpiac rugalmasabbá válását, hogy közben a teljes munkaidős foglalkoztatás is bővült. A legjelentősebb a növekedés a kereskedelemben, az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a mezőgazdaságban – olvasható a szakminisztérium közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik