Belföld

20 éve nem volt ennyi dolgozó nő

Belicza Bea
Belicza Bea

szocioriporter. 2012. 11. 29. 17:31

Több mint 1,8 millió lánynak és asszonynak van ma állása, 1992 óta nem volt ilyen magas ez a szám. 100 nőből 53 dolgozik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium KSH-adatokra hivatkozva azt írja, hogy az idén augusztus és október között 71 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Ehhez kétharmad részben – 44,7 ezer fővel – járultak hozzá a nők. Fél évtizede, 2007 óta először fordul elő az is, hogy a női munkanélküliségi ráta alacsonyabb az uniós átlagnál.

Magyarországon a foglalkoztatottak száma 2010. harmadik negyedéve óta folyamatosan bővül, ma 160 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor. A nőknél 2012. második negyedéve volt az első olyan időszak, amikor minden korosztályban nőtt a foglalkoztatottak száma.

A legjelentősebb emelkedés a 40 év felettieknél mutatható ki. Többen dolgoznak a 20–24 éves fiatalok körében is, ahol 2010-ig folyamatosan zuhant a foglalkoztatási ráta, akkor stagnálni kezdett, a második és a harmadik negyedévben mutatható ki először növekedés.

Az iskolai végzettség alapján az érettségivel igen, de egyetemi diplomával nem rendelkező csoport járult hozzá a legnagyobb mértékben a növekedéshez, és emelkedett az alacsony iskolai végzettségűek rátája is.

A bővülés háromnegyedét a teljes munkaidős, egynegyedét a részmunkaidős foglalkoztatottak adták. Így a legutolsó lezárt teljes negyedévben (2012. III. negyedév) 100 nőből 53 dolgozott, közülük 48 teljes munkaidőben és 5 részmunkaidőben. Ezen értékek is azt mutatják, hogy az új Munka Törvénykönyvének hatályba lépése úgy indította el a munkaerőpiac rugalmasabbá válását, hogy közben a teljes munkaidős foglalkoztatás is bővült. A legjelentősebb a növekedés a kereskedelemben, az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a mezőgazdaságban – olvasható a szakminisztérium közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.