Belföld

Új sebészeti vágóeszközt kapott a Petz kórház

Új radiofrekvenciás sebészeti vágóeszközt kapott a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amelyet az önkormányzat és győri cégek finanszíroztak.

Kedden mutatták be azt a gyógyászati eszközt, amely a gyermekfülészetben használható, és segítségével könnyen gyógyíthatók azok a betegek, akik alvás közben jelentkező légzészavarral küzdenek, amit a légutakat elzáró, megnagyobbodott garatmandula okoz. A radiofrekvenciás vágóeszközzel alkalmazható az a világviszonylatban is új műtéti technika, amelynek révén a mandulaműtétet nem követi szöveteket roncsoló hőhatás, biztonságosabbá válik a beavatkozás, és gyorsabb a műtét utáni felépülés is – ismertette az új eszköz előnyeit dr. Horváth Éva fül-orr-gégész főorvos.

A több mint négymillió forintos eszköz beszerzéséhez a győri önkormányzat, a város vezető cégei és vállalkozásai biztosítottak anyagi forrást, amiért dr. Tamás László János főigazgató főorvos mondott köszönetet. Borkai Zsolt polgármester az átadáson úgy fogalmazott, örömteli az újabb összefogás, amelynek révén megvalósulhatott az új eszköz beszerzése. Hozzátette, örömteli az is, hogy a győri cégek felelősen gondolkoznak, és fontosnak érzik a kórház támogatását, köszönet ezért nekik.

Az új eszközt a gyermekgyógyászatban a győri intézmény a Heim Pál Kórház és a Pécsi Klinika után harmadikként használja az országban, de a gyermekfülészet mellett még számos, a felnőttek számára is hasznos felhasználási módja van, például a bőrdaganatok eltávolítása terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik