Belföld

Sikeres pályázat drogprevencióra

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) célja a szórakozóhelyek biztonságosabbá tétele.

Az idei év elején 32 fővel újjáalakult Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) célul tűzte ki, hogy a Nemzeti Drogstratégia elveinek, célkitűzéseinek helyi szintű érvényesítése érdekében elősegíti a városi drogstratégia, cselekvési program kialakítását.

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum mai ülésen a tagság két napirendi pontot tárgyalt. Az alelnök, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok örömmel számolt be arról, hogy a KEF sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok működési feltételeinek biztosítására.

„Az „Együtt a drogprevencióért” című pályázattal 495 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk.” – jelentette be Östör Annamária. „A Fórum működéséhez Székesfehérvár Önkormányzata minden támogatást megad, így ezt a közel félmillió forintot olyan célok megvalósítására fordíthatjuk, amelyek pluszismereteket adnak. Ezért döntöttünk úgy, hogy jövő év április hónapjában szervezünk egy nagyszabású konferenciát, ahol addiktológiai, jogi, rendőrségi-bűnmegelőzési, prevenciós és életvezetési, életmód és pszichológiai témában kapnak tájékoztatást a résztvevők. Ám a szakemberek mellett szeretnénk megszólítani a fiatalokat is, és a konferenciához kapcsolódóan egy információs kiadvány készül, amelyet elsődlegesen a 7-12. évfolyamos diákoknak kívánunk eljuttatni.”

A Fórum tagjai az elmúlt hónapokban a partnerség kialakításán dolgoztak a drogfogyasztás megelőzése, csökkentése érdekében. A második napirendi pont a szerdai ülésen a biztonságos szórakozóhelyekről szólt. A KEF tagja Kismarty-Lechner Gábor, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnöke, aki Östör Annamáriával a fórum alelnökével egyetértett abban, hogy az érintett szakmai szervezetek és szórakozóhelyek közötti együttműködés elősegítése helyi szinten elkerülhetetlen a drogkérdés kezelése érdekében.

Kismarty-Lechner Gábor elmondta: „Véleményem szerint a fórum egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalokhoz eljuttassuk a megfelelő információkat. Közös összefogással meg kell teremtenünk, hogy a szórakozni járó fiatalok biztonságos körülmények között legyenek. Az érintett korosztály nemcsak a 18 év alattiak, hanem a 18 és 25 év közötti fiatal felnőttek.”

A drogprevenció egyik kiegészítő tevékenysége a parti szerviz. Az egyes civilszervezetek által folytatott tevékenység során kortársak települnek ki a szórakozóhelyekre és ártalomcsökkentő szereket (pezsgőtabletta, szőlőcukor, óvszer) osztanak, valamint beszélgetést kezdeményeznek, és az együttműködő fiatalok drogtotót (drog-, alkohol- és marihuánateszt egyben) is kitöltenek. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon abban is egyetértettek a szakemberek, hogy a jövőben szeretnék elérni, hogy azok a szervezetek, amelyek parti szerviz tevékenységet is folytatnak a városban, minél több veszélyeztetett szórakozóhelyre bejussanak. Ennek érdekében feladatul tűzték ki, hogy összegyűjtik és koordinálják azokat a szervezeteket, amelyek ilyen jellegű tevékenységet végeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik