Belföld

Rendhagyó történelemórák a Városháza falai között

A 2013-as Ünnepi Emlékév egyik legfontosabb törekvése, hogy a székesfehérvári óvodásokat, valamint általános és középiskolásokat minél szélesebb körben bevonják a programokba.

Ennek jegyében indította el Székesfehérvár Önkormányzata, a Szent István Király Múzeum és a 2013-as Emlékbizottság a Városházi történelemórákat, melyek keretében a diákok interaktív módon ismerkednek a város múltjával, Szent István életművel ésa Közgyűlés működésével. Ma a Hétvezér Általános Iskola ötödikeseinek rendeztek rendhagyó órát, melyen Székesfehérvár polgármestere is részt vett.

A Városházi történelemórák sorozatában korábban fogadták a Teleki Blanka Gimnázium, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és az István Király Általános Iskola egy-egy osztályát, ma pedig az Hétvezér Általános Iskolából érkezett egy ötödikesekből álló csoport a Városháza nagytanácstermébe. „Fontosnak tartjuk hangsúlyozni a gyerekek számára, hogy Székesfehérvár Magyarország történelmi fővárosa. A 2013-as Szent István Emlékév kitűnő alkalmat kínál az órák megrendezésére. Ez is jelentős lépése annak, hogy lakóhelyüket jól ismerő, büszke székesfehérváriakat neveljünk!” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A rendhagyó történelemóra a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusainak közreműködésével zajlott. A Hétvezéres diákok először megismerkedtek a Városháza nagytanácstermével, az újrafestett történelmi tablók történetével, a Közgyűlés működésével és a 2013-as Ünnepi Emlékév törekvéseivel. Helytörténeti kvízt játszottak, melynek kérdéseire a képviselőkéhez hasonló szavazógéppel adták meg a válaszokat. Az óra központi témája Szent István király élete volt, a tanulók egy animáció segítségével ismerték meg az államalapító uralkodó születését, családját, életművét és halálát, de kitértek Imre Hercegre és Szent Gellértre is. Ezután a gyerekek kisebb csoportokban,  maguk alkotta élőképekkel, jelmezekbe öltözve ábrázolták a történelem egy-egy jelentős mozzanatát, a többieknek pedig ki kellett találniuk, hogy melyik jelenetet látják. Az óra végén a 2013-as Szent István Emlékévre készült naptárral ajándékozták meg a diákokat.

A Városházi történelemórák a 2012/2013-as tanévben, István király életművének feldolgozásával tovább folytatódnak, de az ezt követő tanévekben is lesznek rendhagyó foglalkozások  más-más témakörben. Az órákat szerdánként három időpontban, 8.00, 10.00 és 12.00 órás kezdésekkel rendezik.

Ajánlott videó