Belföld

Bajnai: zsugorodik a gazdaság, menekül a tőke!

Magyarország a válság után címmel tartott előadást Győrben, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány alapítója, Bajnai Gordon, exminiszterelnök.

2014-ben Magyarországon sorsforduló lesz. Nem egyszerű, szokásos választás lesz, amelyet már párszor megéltünk a rendszerváltozás óta, hanem olyan választás, amely azt fogja eldönteni, hogy itt marad-e hazánkban és bebetonozódik-e az a fajta rendszer, amely az elmúlt két évben felborította a biztonságot, a jogbiztonságot. És amely állami ellenőrzés alá kívánt vonni minden területet az életünkből. Egy olyan rendszer szilárdul-e meg, amely lényegében abból építkezik, hogy örökös harc van mindenhol, magánéletben és munkahelyen egyaránt, és ahol kiskirályokra alapozódik az ország gazdasági fejlődése, vagy végre visszakerül oda a politika, ahol a helye van” – fogalmazott Bajnai Gordon, a kamara székházában tartott találkozón.

A politikus a gazdaság kapcsán azt is megemlítette, hogy 2014 tétje az is, hogy tartós folyamattá, trenddé válik-e az, hogy Magyarországon zsugorodik a gazdaság. „Rend lesz-e abból, ami most kiáltó jelként ott van a statisztikák között, hogy a beruházások már nem érik el az értékcsökkenés szintjét sem, hogy ma a vállalkozók kevesebbet költenek arra, hogy megújítsák meglévő berendezéseiket! Ez a legsúlyosabb adat!” – emelte ki az exminiszterelnök, aki a jövőképet további visszaesésekben látja. „Sokkal magasabb az infláció, mint bárhol Európában, Magyarországon nem csökken érdemben az államadósság, lassan fenntarthatatlan szinten fizetünk a kamatokért, a lakosság, a vállalkozók és az állam egyaránt, de folyamatosan nő a munkanélküliség is” – tette hozzá Bajnai.

A politikus úgy látja, Magyarországról menekül a munkahelyteremtő tőke és a tehetség, menekülnek a fiatalok, a társadalom kettészakítottsága pedig érzékelhetően, napról napra tovább nő. „Ma hazánkban lehet olyan adócsökkentést csinálni, amely a társadalom kétharmadának adónövekedést jelent, lehet olyan oktatási reformot csinálni, amely a szegényebb családok gyerekeit nem előnyösebb, hanem hátrányosabb helyzetbe hozza a közoktatásban, majd kizárja a felsőoktatási szerepvállalástól.”

Bajnai Gordon szerint ma csak egy számít: bebetonozni a hatalmat akkor is, ha a többség mást szeretne. A politikus úgy látja, ezen tények hatása lehet az, hogy Magyarország folyamatosan kifelé tart az unióból. „Az, hogy hazánk ide jutott az nem az elmúlt két év, hanem mondhatjuk, hogy az elmúlt 12 év eredménye” – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik