Belföld

Tiltakozik az LMP az iskolák államosítása ellen

Minden törvényes eszközt bevet a párt, hogy megakadályozza a tegnap elfogadott törvény életbe lépését. Első körben az államfőhöz fordulnak az ellenzéki képviselők.

A hétfőn elfogadott jogszabály alkotmányosan aggályos, szakmailag átgondolatlan, ráadásul nincs is megfelelő pénzügyi fedezet a végrehajtására. Az LMP minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy megakadályozza a törvény életbe lépését – közölte Osztolykán Ágnes keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy első lépésként levélben fordulnak Áder János köztársasági elnökhöz, akitől azt kérik, hogy ne írja alá és ne hirdesse ki a jogszabályt. Az LMP megítélése szerint ugyanis annak előkészítése és tartalma is sérti az alaptörvényt. Ha az államfő azt mégis az alaptörvénnyel összhangban lévőnek találja, akkor az LMP kezdeményezni fogja, hogy az országgyűlési képviselők együtt forduljanak az Ab-hez. Ehhez 78 aláírásra van szükség – mondta a politikus, aki hozzátette: pártjuk vállalja a beadvány elkészítését.

Osztolykán Ágnes egy 2010-es alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, amelyik többek között kimondta, hogy egy jogszabály hatályba lépésének időpontját úgy kell meghatározni, hogy kellő idő maradjon annak megismerésére és az alkalmazására való felkészülésre.

Az Ab akkor arra is felhívta a jogalkotók figyelmét, hogy ha egy teljesen új rendszert akarnak bevezetni, akkor minden részletszabályt a kellő időben meg kell alkotni, úgy, hogy azokat az érintettek megismerhessék, megérthessék és befogadhassák.

Az Ab ebben a határozatában kijelentette, hogy megsemmisíti az olyan, új rendszerek bevezetésére vonatkozó határozatokat, amelyek az új rendszerre való átállás során annak megismerését és megértését nem biztosították a megfelelő módon – közölte az LMP képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik