Belföld

Súlyzóban, futásban az orvosság?

Sportos életmóddal a betegségek ellen. De vajon mindenki számíthat a fitnesz termek segítségére, legyen kamaszodó legény, vagy nyugdíjas nagypapa? - Bátyi Zoltán írása.

Ezernyi tanulmány készült már arról, milyen „satnya a magyar” – miközben az olimpiáról csillogó érmekkel térnek haza a legjobbjaink, az emberek döntő többsége tíz percet sem áldoz a sportra egy héten. Ez a lustaság pedig elhízást szül, és ki tudja hányféle betegséget, amit Lajkó Krisztián testépítő edző szerint a sport minden gyógyszernél jobban orvosolna.

Csak az első lépés nehéz

Minden tiszteletet megérdemelnek azok az emberek, akik sportolnak a jó közérzetük és az egészségük érdekében. Csak az első lépést nehéz megtenni, majd a kezdeti bizonytalanság után minden megy automatikusan” – nyugtatott meg már beszélgetésünk elején Lajkó Krisztián.

Vannak olyanok, akiknek a sport már a mindennapi életük része. Ők, azért sportolnak, mert az eddig megszerzett edzettségi szintjüket szeretnék tovább fejleszteni, szinten tartani. De nem csupán számukra nyílnak egymás után az edzőtermek. Azokat is várják, akik már régen felhagytak a sportolással, vagy korábban soha nem törődtek fizikai erőnlétük fejlesztésével. Ám rádöbbentek még időben: rohanó világunkban nem vehetjük fel a versenyt a mindennapok kihívásaival, ha nem bírjuk erővel.

Bár a sport ezen formája független az életkortól, de azt mondom: vannak bizonyos szempontok, amelyek figyelmen kívül hagyása valóban problémát okozhat” – tette hozzá Lajkó Krisztián.

Sajnos – a tapasztalatom szerint – a mai srácok a sok-sok akciófilm szuperhőseinek hatására túl korán elkezdik a nekik még kemény, súlyos edzéseket, ellesve a „nagyoktól” a sokszor azok által is szabálytalanul végzett gyakorlatokat. Ezek még veszélyesebbek is lehetnek a nem megfelelő terhelés megválasztásával.”

Figyelem: ez a felnőttek sportja!

Éppen ezért felhívnám a szülők figyelmét: a testépítés a felnőttek sportja, hiszen csak az egészségesen kifejlődött test terhelhető edzésről, edzésre. Tíz éves életkor alatt a saját testsúlyos gyakorlatokkal, gimnasztikával, atlétikai játékokkal lehet fejleszteni a test erejét és izomzatát. Serdülőkorban (lányok 11-13, fiúk 13-14 év) környékén befejeződnek az érési folyamatok. Ez előtt nem javasolt súlyzós edzéseket végezni, hiszen a végtagok csontosodása még tart, és az esetleges nem megfelelő terhelések ízületi, csontpanaszokat okozhatnak a későbbi években. Ebben az időszakban a gyerekek még nagyon fogékonyak, és sokoldalúan fejleszthetők a keringési, állóképességi, légzőrendszeri gyakorlatokkal. Játékos formában, de tudatosan felépítve le lehet kötni a figyelmüket, és ki lehet meríteni mozgásigényüket.

Lajkó Krisztián úgy látja: 16 éves korig kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek függőleges irányban terhelik a gerincoszlopot. Ilyen például a súllyal végzett guggolás, a nyakból végzett súlyzós nyomás. Ebben az életszakaszban a használt súlyok viszonylag kicsik legyenek, de magas ismétlésszámban dolgozzunk! Ez legalább annyira célravezető lesz, sőt hasznosabb is.

Ingert az izomnak!

A 25 éves életkor elteltével az átlagemberek évente 20-25 dekagramm. izmot veszítenek. Ha nem kapja meg az izom a számára szükséges ingert, akkor szépen lassan elkezdődik a leépülési folyamat. Ennek elkerülésére az idősebbeknek, ötven év felettieknek is javasolt a rendszeres testmozgás, így akár a súlyzózás is” – mondta el az ismert szegedi edző.

Természetesen fokozottan figyelembe kell venni az adott illető életkori, testalkati, erőnléti sajátosságait. A lényeg, hogy a sport aktív része legyen az életnek, mert így késleltethető az öregedés folyamata. Itt már nem a test építése a cél. Tudatában annak, hogy a kor haladtával a csontok mésztartalma fokozatosan, de csökken, ezért sérülékenyebbek, de ideális esetben egy közepes, vagy kis terheléssel végzett szabályos gyakorlat végrehajtás nem jelent kockázatot. Ebben a korban a bemelegítésnek még fontosabb szerepe van.”

Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy az élet múlandó, és a terhelések megválasztásánál nem igaz az a mondás, hogy „Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát!” – foglalta össze tanácsait Lajkó Krisztián. Aki úgy véli: a tél közeledtével, amikor az ember egyébként is hajlamos arra, hogy elhagyja magát, még inkább fontos, hogy hetente legalább háromszor átmozgassunk minden izmunkat. És azt se feledjük: a testmozgás a depresszió, levertség ellen is hadba vethető. Méghozzá komoly sikerrel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik