Belföld

Megdőlt a melegrekord – Szerdán 17 fok is lehet

Kedden 15 fok főlé emelkedett a hőmérséklet. Csütörtökig még kitart a kellemes idő.

A fővárosban megdőlt a napi melegrekord, kedden Újpesten 15,6 fokot mértek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden.

Az országos napi melegrekord viszont nem dőlt meg. Kedden a Baranya megyei Sellyén volt a legmelegebb, 17,4 fokot mértek. 2003. november 27-én viszont ennél is melegebb volt, amikor szintén Sellyén 19,5 fokig emelkedett a hőmérséklet – mondta a meteorológus.

Délkelet-Európa felett anticiklon helyezkedik el. A Fekete-tenger térségében, a Földközi-tenger keleti medencéjében többnyire napos az idő. A hőmérséklet alakulásában azonban már különbség van; a Fekete-tenger partvidékén helyenként csak 6, 7 fokot mérnek, az Appennini-félszigeten ezzel szemben 18, 20 fokig is felmelegszik a levegő. Ugyanakkor ciklon örvénylik a szárazföld északkeleti része felett; arrafelé borult az ég, többfelé havazik, és a maximumhőmérséklet már csak 0 fok közelében alakul. A kontinens egyre nagyobb részét pedig a jelenleg középpontjával a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon alakítja. Hatására a Pireneusi-félsziget keleti felén, Nyugat-, Északnyugat-Európában sok a felhő, többfelé esik az eső. A hőmérséklet csúcsértéke a felhő és csapadék ellenére még 8 és 14 fok között változik.

Ennek a ciklonnak az áramlási rendszerében a Kárpát-medencébe is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik; szerda estig az ilyenkor szokásosnál több fokkal enyhébb időre számíthatunk.

Éjszaka megvastagszik, majd szerdán napközben átmenetileg felszakadozik a felhőzet, szerda délutántól egyre több helyen valószínű eső, zápor. Kedden a délnyugati szél a Dunántúlon, szerdán a délkeleti szél a Dél-Alföldön többször megerősödik. Hajnalban keleten foltokban köd képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul, délnyugaton várható az enyhébb éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11 és 17 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik