Belföld

Hétmilliót már zárolt a NAV

A Dunántúl egyik legnagyobb lapkiadója költségeit úgy akarta csökkenteni, hogy a béreket szabálytalanul fizette ki, és visszaélt az adókedvezményekkel – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A pénzügyi nyomozók megtudták, hogy a kérdéses lapkiadó sorra nyerte az ország nyugati részének önkormányzatai által kiírt pályázatokat, hogy a településekről hírt adó hetilapokat szerkeszthesse, kiadhassa, valamint a nyomdai szolgáltatásokat elvégezhesse, ám az előnyt szabálytalan adózással érte el a versenytársakkal szembe. Az 5%-os kedvezményes adókulcsot úgy alkalmazta a kiadó, hogy közben a munkát termékértékesítésként számlázta a megrendelő önkormányzatok fel. Ezzel a trükkel 14 millió forint áfabevételtől esett el az állam. A lapcsoport tovább tetézte a bajt azzal, hogy hamis útnyilvántartásokkal megalapozva fizetett útiköltséget, amivel az alkalmazottak bérét egészítette ki, ennek értéke 8,5 millió forintra rúgott.

A nyomozás lezárása után a pénzügyi nyomozók vádemelést javasoltak a Veszprémi Városi Ügyészségnek. A kár enyhítéseként az ügyvezető vagyonából több mint hétmillió forintot zároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik