Belföld

Göttingenben is hódít a Gömböc

Domokos Gábor és Várkonyi Péter találmánya, a homogén „keljfeljancsi” azaz a Gömböc, már bejárta az egész világot. A különleges, számozott darabokból legutóbb a göttingeni egyetem gyűjteményébe is került. A feltalálóval beszélgettünk…

6 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a két hazai tudós, konvex, homogén, háromdimenziós alkotása, melynek összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzete van. A test kifejlesztésekor a páros egy évet töltött teknősök méregetésével, ezeknek az állatoknak ugyanis hozzávetőlegesen Gömböc alakú páncéljuk van. A rengeteg kutató munka meghozta a várva várt eredményt, és matematikusok elméleteire cáfolva, megszületett a magyar Gömböc. Domokos Gábor a napokban Győrben tartott előadást, melyen természetesen a Győr24 is részt vett, hisz portálunk is kíváncsi volt arra: valójában milyen is a homogén „keljfeljancsi”.

Ez egy matematikai tételnek a bizonyítása, de az utóbbi évek azt mutatják, hogy nagyon sok természettudományos eredményhez vezetett el különféle területeken: a biológiában, paleontológiában, geológiában és geofizikában. Matematikai eredményektől egyébként általában is azt várjuk, hogy azok tovább élnek más ágazatokban, és ez a Gömböcnél kicsit gyorsabban bekövetkezett, mint ahogy az lenni szokott, ahogy azt vártuk” – mondta az akadémikus.

A Gömböc fiatal kora ellenére, a Föld számos pontján bemutatkozott már. Így többek között a 2010-es sanghaji világkiállításon is, ahol a magyar pavilon fő attrakciójának bizonyult. „Talán most egy friss érdekesség, hogy a világ leghíresebb matematikai gyűjteményében, a göttingeni egyetemen is helyet kapott. Ez azért fontos, mert az összeállítást 130 éve nem frissítették, mígnem egy pár napja odakerült egy Gömböc, az 1737-es sorszámú. Nagyon szép helyeken vannak egyébként a számozott darabok, például a Magyar Tudományos Akadémián, Cambridgeben, a párizsi Henri Pioncaré Intézetben, és ezek viszik a magyar kultúrának és tudománynak a jó hírét” – hangsúlyozta Domokos Gábor. A tudós vállalata egyébként az egyetlen gyártó, a cég a különleges alkalmakra készült testeket is a megrendelő kérése szerint számozza, ám az kitétel, hogy a sorszám nem lehet nagyobb az aktuális évszámnál.

És hogy mi a Gömböc jövője?

Nem kell újabb Gömböcöt csinálni, nem kell ezt überelni, mert nem is lehet, hisz tudjuk, hogy kettő egyensúlyi helyzetnél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezik. Vagyis nem kell javítani a „kelfeljancsin”, amit most mi csinálunk az-az, hogy próbáljuk a Gömböcön keresztül megérteni a természeti formákat, és ez számos érdekes kérdést vet fel” – zárta beszélgetésünket a feltaláló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik