Belföld

Feldman szerint önszerveződésre van szükség az agráriumban

A mezőgazdasági termelők csak önszerveződéssel és együttműködéssel érvényesülhetnek a piacon - közölte Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Szegeden.

A termelők csak összefogással alakíthatnak ki megfelelő árualapot, amely alkuképessé teheti őket a rendkívül koncentrált magyar élelmiszerpiacon – mondta a VM helyettes államtitkára egy gazdafórumon.

Az idei első félévben – elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt – a mezőgazdaság részesedése csupán 3,5 százalék volt a GDP-ből, szemben az előző év 4,6 százalékos arányával. A magyar mezőgazdaság 2011-ben 2169 milliárd forint értékben állított elő árut. A mezőgazdasági termelői árak 2012 első kilenc hónapjában 10,9 százalékkal emelkedtek, a felhasznált anyagok költsége átlagosan 5,6 százalékkal növekedett – közölte a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt szerint kiszámítható és stabilan működő feldolgozóiparra van szükség. A 2700 hazai feldolgozóipari vállalkozás teljesítménye azonban csupán kis mértékben haladja meg a mezőgazdasági termelést, míg a fejlett piacokon két-háromszoros a különbség.

Az élelmiszer-kereskedelem 2011-ben 3514 milliárd forgalmat ért el, a tíz legnagyobb üzletlánc részesedése pedig kétharmados. A helyettes államtitkár előadásában kitért arra is, hogy a kormányzat igyekszik kezelni a mind gyakoribbá váló természeti kockázatokat. A bejelentések alapján idén több mint egymillió hektárt sújtott valamilyen természeti kár, jobbára aszály. Az optimális kockázatkezelési rendszer kialakítása több évet vesz igénybe, a munka azonban elkezdődött – fűzte hozzá.

A mezőgazdasági kárenyhítési rendszer átalakításával, 74 ezer termelő kötelező tagságával 8,3 milliárd forintos alap jött létre, a kormányzat pedig 65 százalékos intenzitású támogatást nyújt a piaci biztosításokhoz – közölte Feldman Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik