Belföld

Állati könnyű örökbefogadás

fővárosi állatkert (fővárosi állat- és növénykert)
fővárosi állatkert (fővárosi állat- és növénykert)

Játék, tanulás és örökbefogadás egy helyen: interaktív meglepetések a budapesti állatkertben.

„Ritka, hogy az ember egy bálna farka alatt tart sajtótájékoztatót” – kezdi mondandóját a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója az immár Varázshegynek nevezett Nagysziklában, ahol egy életnagyságú ámbrás cet lóg le a plafonról. Persányi Miklós büszkén meséli, hogy amióta májusban átadták a Varázshegyet, több mint 440 ezren látogattak ide, hogy interaktív kiállításon ismerjék meg, ahogyan az „élet mesél”.

Mostantól még vonzóbb lesz a szikla gyomra: a Microsoft Magyarország olyan speciális megoldásokat és alkalmazásokat fejlesztett ki, amelyekkel még könnyebb szórakozva tanulni az állatokról. Persányi Miklós szerint a cél: tudás, minőség, érték. Ehhez viszont minél több érdekességet kell mutatni a gyerekeknek, akik ma már az állatkertben is elvárják, hogy mindennek az otthon megszokott módon, a számítógép képernyőjén nézhessenek utána.

Teknőstotó, csontváz-puzzle

Hat alkalmazást fejlesztettünk ki – magyarázza Tóth András, a szoftvergyártó cég üzletágvezetője. – Az új programokat a Varázshegyben kihelyezett interaktív táblákon és készülékeken próbálhatják ki a látogatók, és minden olyan asztali vagy táblagépre is letölthetők az alkalmazások a Microsoft weboldalán keresztül, amelyeken a Windows 8 operációs rendszer fut.

Az állatkerti tudáspróba, a kapcsolatok az élővilágban vagy a kolónia puzzle menüpontokban játékos kvízekkel tudhatunk meg mindent az állatkert lakóinak életéről, például a levélvágó hangyákéról. Az érintőkijelzős eszközökön van teknőstotó és csontváz-puzzle is, ez utóbbiban három nehézségi szinten is kipróbálhatjuk, hogy össze tudjuk-e állítani az ember csontvázát a mellékelt darabokból.

A legnagyobb sikere feltehetően a „Fogadj örökbe”-alkalmazásnak lesz, melynek segítségével a budapesti Állatkertből örökbe fogadható állatok listáját lehet böngészni. Egy adatlapon néhány kattintással támogathajuk az állatkert valamelyik lakóját. Az állatkert munkatársai mindegyik állatról írtak néhány sort, és az információkat folymatosan frissítik, így mindenki nyomon követheti egy-egy kedvence sorsát.

Ormányos a klaviatúrán

Van, akinek még a hasán keresztül vezet az út a számítógéphez. A sajtótájékoztatóra behoztak egy ormányos medvét, amelyik felugrott az asztalra, és a klaviatúrára szórt mazsoláknak köszönhetően ismerkedett a billentyűzettel. Igaz, a mosómedvéhez hasonlatos dél-amerikai emlőst egyelőre csak az eledel érdekelte, a kivetítőre nem nézett föl. Azt nem ígérik az állatkert vezetői, hogy ez a látványosság is rendszeres lesz a Varázshegyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik