Belföld

Aki Chaplint is életre keltette…

Fantasztikus táncos, odaadó balettművész, aki 7 évesen még nem is sejtette, hogy első táncpróbálkozásai után majd milyen szép karriert fut be. Ő Sebestyén Bálint, a győri társulat egyik kiválósága.

Az életben is éppen olyan, mint a színpadon. Aki ismeri, annak nem kell megmagyarázni ezt az érzést, aki viszont nem, annak mindenképpen tanácsoljuk, hogy nézzen meg egy, a Győri Nemzeti Balettnál futó darabot. Sebestyén Bálintban és a társulatban nem fognak csalódni…

Mikor és hogyan kerültél a Győri Nemzeti Baletthez?

Győrben kezdtem a balett tanulmányaimat, és mikor befejeztem a középiskolai tánctanulást 2001-ben, akkor utána egyből az együtteshez kerültem. Nem ma volt…(nevet), de azóta töretlenül itt vagyok.

Miért éppen a tánc?

Ez jó kérdés. Az-az igazság, hogy először rajzot tanultam a bátyámmal, és 7 évesen makacs kisgyerekként azt mondtam a szüleimnek és magamnak is, hogy én szeretnék valami mást kipróbálni. És akkor jött egy hirdetmény az iskolába, hogy lehet felvételezni, és ha jól emlékszem abba az évfolyamba kerültem, amelyet utoljára vett fel Markó Iván. Elmentünk egy balettelőadásra, megnéztük a szüleimmel, és mivel édesanyám néptáncolt és belelátott ebbe a világba megkérdezte, hogy biztosan ezt szeretném-e csinálni. Én pedig mondtam, hogy igen! Talán életem legnagyobb próbatétele volt ez, amiért természetesen maximálisan kiálltam, hogy én igenis szeretnék jelentkezni és táncolni. Persze maga a felvételi is érdekesen alakult, hiszen azt sem tudtam mit kell csinálni, spárgához például akkor sem, és azóta sincs semmi közöm. Mivel nem vittem koreográfiát, mondták, hogy akkor táncoljak zongorára. Ugráltam persze jobbra-balra. És akkor Markó Iván azt mondta: köszönöm ez most nagyon jó volt, de akkor most ugyanerre a zenére, mutassam be ugyanezt, mégegyszer. Úgy tűnik az akkor meggyőző volt. A balett egy önkifejezési mód, és én akkor ott beleszerettem ebbe.

Önkifejezés! Neked ez mit jelent a balett kapcsán?

Mindazt ami én vagyok, amilyen Sebestyén Bálint. Igazából minden szerep én vagyok. Az érzéseink bennünk vannak, azokat ki kell magunkból táncolni.

Ha már a szerepeknél tartunk, nekem személy szerint van egy kedvenc karakterem Sebestyén Bálinttól, mégpedig Chaplin. Chaplin mozgását hitelesen utánozni óriási feladat…

Nagyon bízom benne, hogy nekem ez sikerült. Chaplin azért is fontos, mert az volt az első nagyobb, kiugrási lehetőségem, amiben bizonyítanom kellett, hogy ez valóban az én pályám. Nagyon a szívemhez nőtt ez a darab, azért is, mert mélyen egyetértek azzal a felfogással, amit az ő személye képvisel, és nagyon remek művészekkel ismerkedhettem meg a darab kapcsán. De imádtam készülni is az előadásokra, egy órát sminkeltem és öltöztem előtte.

A társulat folyamatosan turnézik, sokat dolgoztok, hisz egy elismert, híres csapatról van szó. Marad idő azért a magánéletre?

Kevés, de marad. És muszáj is rá időt szentelni, hiszen ez tölti fel az embert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik