Belföld

A főváros az államhoz kerülő intézményekben is segítene

Sajnálja a főváros, hogy átvette az állam több pszichiátriai és gyermekotthon fenntartását, de segítséget ajánlott a további működtetéshez.

A parlamenti döntés a fővárosban érinti a legtöbb pszichiátriai és fogyatékos-, valamint gyermekvédelmi intézményt. A szociális területen nyolc intézményre vonatkozik az állami kézbe vétel, ezek számos telephelyen működnek, többségük vidéken.

Szentes Tamás egészségügyi és szociális főpolgármester-helyettes az MTI-nek elmondta: az érintett intézmények stabilan gazdálkodnak, magas szakmai színvonalon működtek, és számos specifikus feladatot tudta ellátni. Az intézmények finanszírozása három tételből tevődik össze: az állami normatívából, a – döntően személyi térítési díjakból álló – intézményi saját bevételekből és a fenntartói hozzájárulásból. Az utóbbi, melyet egyelőre nem látnak az állami költségvetés tervezetében, a fővárosban egyharmada a teljes költségvetésüknek – jegyezte meg Szentes Tamás .

Kitért arra is, hogy a szociális terület sikeres ágazat volt az elmúlt időszakban Budapesten: hat új telephelyet, több mint 1200 férőhelyet adtak át, a szakosított ellátás minden területén bővítették az ellátókapacitást, és fejlesztéseiket saját forrásból finanszírozták.

Az ágazati főpolgármester-helyettes szólt arról is, hogy úgy tudtak foglalkoztatást bővíteni, hogy közben forrást vontak ki, s mindeközben az ellátás színvonala emelkedett. Hozzátette: ehhez volt egy olyan koncepció, amely a szociális program gerince, s amelyet a szakma és az ellenzék is elismert. Mint mondta, sajnálja, hogy ez a munka most véget ér a fővárosi önkormányzatnál, de felajánlja a tudást és a koncepciót az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik