Belföld

Októberben is Orbán volt a médiasztár

Az előző hónapban is a miniszterelnök szerepelt a legtöbbet a rádiós és televíziós híradókban. Októberben a Matolcsy-csomag hírei vetélkedtek a bűnügyi hírekkel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és -elemző főosztálya folyamatosan figyeli a rádiók és televíziók hírműsorait, és számolgatja, melyik politikus hol, hányszor jelent meg névben vagy szóban, illetve milyen témákat boncolgatnak a hírekben.

A vizsgálatban szerepel az M1 esti Híradója, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió 180 perc (6-tól 7-ig),a Déli és Esti krónika, az RTL Klub Híradó, a Tények (TV2), a Class FM Hírek, a Neo FM Hírek, az ATV Híradó, a Híradó 21 (Hír TV) és az Echo TV Híradó.

A legutóbbi, októberi adatok azt mutatják, hogy összességében a hírekben a legtöbb szó a gazdaságpolitikai intézkedésekről, vagyis a megszorító intézkedésekről esett, majdnem 10 százalékban. Ha hozzávesszük a kormány adópolitikáját (ami lényegében ugyancsak a Matolcsy-csomag) 2,6 százalékban, akkor azt látjuk, hogy a pénzről legalább annyi szó esett e hónapban a hírekben, mint a bűnözőkről. Rendőrségi esetek is körülbelül ilyen arányban voltak a fő témák között: a bűncselekmények 7,8 százalékot tettek ki, a közlekedési balesetek 2,5-et, a családi tragédiák pedig 2-t.

Íme a 20 toptéma a híradókban:

A politikusok közül Orbán Viktornak jutott a legtöbb szerep a híradókban. Októberben 310-szer jelent meg a felsorolt műsorokban, az esetek felében ő maga nyilatkozott.  Matolcsy György 116 esetben volt híradós szereplő.

A szocialista Mesterházy Attilának 90 szereplés jutott, az LMP-s Jávor Benedek és a jobbikos Vona Gábor közel azonos szinten áll, a KDNP-s Semjén Zsoltnak csak 26 százalék jutott.

Pártszinten is erősen vezet a Fidesz, 54,8 százalékkal. A KDNP körülbelül 6, az MSZP 13, a Jobbik 7, az LMP 7,5, a DK 2,7 százalékot tudhat a magáénak az összes hírműsorszereplésből, és majdnem 9 százalék jut még összességében a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik