Belföld

Miskolc hadat üzent a lakóknak

Közel két éve, heti rendszerességgel rendel el átfogó ellenőrzéseket a miskolci polgármesteri hivatal. Akinek épp nincs rendben a lakcímkártyája, vagy hangosabb a kelleténél, az ellen eljárás indulhat.

Ha kell lóháton, gyalogosan vagy éppen autóval vonulnak a helyszínre a hatóságok, amikor bejelentés érkezik a miskolci önkormányzathoz.

Kérdésünkre az önkormányzatnál elmondták, hogy Kriza Ákos polgármesterhez a választások után özönleni kezdtek a segítségkérő levelek, többek között az Avasról, hogy a 2006–2007-től beköltöző fészekrakók az együttélés legalapvetőbb normáit sem tartják be. Ezért a polgármester utasítására elkezdődtek a hatósági ellenőrzések, először az Avason, majd a város minden olyan területén, ahonnan bejelentések érkeznek.

„A lakók elmondták, a korábbihoz képest sokat javult a helyzet. Csökkentek a rendbontások, a hangoskodások. A rendszeres ellenőrzések hírére egyre többen tartják be az együttélés szabályait” – állítja Dobos Tímea, a hivatal szóvivője.

Két menet, egyszerre

Októberben a Jobbik és a romák ugyanaznapra szerveztek felvonulást, az előbbi társaság a megnövekedett bűnözés miatt, a helyi cigányok pedig a Jobbik miatt.


Fotó: Kummer János

Váradi Gábor, a miskolci cigány nemzetiségi önkormányzat vezetője a menet elindulása előtt elmondta, a gyűlölet és a kirekesztés, a bűnbakképzés ellen akarnak fellépni. A polgármester akkor azt nyilatkozta: „A demonstrációsorozat okafogyott, csupán a politikai ‘handabandázás’ része. Rend van, rend lesz és marad is Miskolcon.”

A rendfenntartás kiterjedt a város külterületeire is, ahol eddig nyolc mezőőr teljesített szolgálatot. Most csatlakozott hozzájuk négy lovas mezőőr. Ők mintegy 200 négyzetkilométernyi külterületen járőröznek. A lovasok két párt alkotva Miskolc északi és déli határait járják majd. Ez Diósgyőr, Pereces, Lyukó, Bábonyibérc, a Szentpéteri és a Zsolcai kapuk térségét, valamint Szirma, Martin kertváros, Hejőcsaba, Görömböly, Tapolca, Csermőke és Vargahegy külterületi részeit jelenti.

Nincs rend, nincs pénz

A közterület-felügyelők elsősorban az állattartás szabályait, a szemétszállítási szerződések meglétét, a lakcím-bejelentési kötelezettséget, az udvaron történő szeméttárolást, a közegészségügyi állapotokat és az illegális áramvételezést vizsgálják.

A tét nagy, mert 2011 júniusától csak azok részesülhetnek foglalkoztatást helyettesítő támogatásban – azaz szociális bérpótló juttatásban – Miskolcon, akik rendben tartják a lakókörnyezetüket. A rendelet hatályba lépését követő egy évben 737 felhívó végzést adtak ki. Ebből összesen 45 érintett nem tett eleget az abban foglalt kötelezettségeknek, így ők nem kaptak többé segélyt. 36-an az elutasítást, illetőleg a juttatás megvonását követően rendezték lakókörnyezetüket, és újra kérték a támogatás megállapítását. Kérelmüket – tekintettel arra, hogy megfelelt a rendeletben foglalt feltételeknek – teljesítették.

„Hiányosságok”

A környezettanulmányt készítő munkatársak által feltárt leggyakoribb hiányosságok:

A kérelmezőnek nincs érvényes szerződése a háztartási szilárd hulladék szállítását végző szolgáltatóval. Az érintett nem tartja be maradéktalanul az állattartás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletben előírtakat. Nem tiszta, nem rendezett az udvar, a kert, az előkert. A bérházi lakásokban nem gondoskodnak rovarirtásról

 

Az ellenőrzés célja a közösségi együttélés szabályainak és a lakóépületek házirendjének betartatása, a lakcím-bejelentési kötelezettség ellenőrzése, valamint az áramlopás megelőzése.

Négyzetméter

Azt is vizsgálják, hogy valós-e a lakcím. Ha nem létező, vagy lakhatásra alkalmatlan helyiségbe akarnak bejelentkezni, akkor a kérelmet eleve elutasítják. Ha ez az utólagos ellenőrzésen derül ki, akkor pedig az úgynevezett lakcímrendezési eljárás keretében megszüntetik a lakcímet. 2011-ben 545 emberről derült ki az ellenőrzések során, hogy a lakcím, ahová bejelentkezett, nem valós, mivel nem ott lakik. A lakcím-bejelentési kérelmet a helyszíni szemlét követően hat esetben utasították el. Az okiratok ellenőrzésekor a helyszíni szemléken azt is vizsgálják, hogy a rendeletben meghatározottnak megfelelő-e az ott lakók létszáma, ugyanis ha elérte a – négyzetméter-arányosan – megállapított maximumot, akkor már egyetlen személy sem jelentkezhet be oda.

Több százan vannak, akivel szemben eljárást kezdeményeztek a közterület-felügyelők, és több ezer olyan ingatlanban ellenőriztek az év folyamán, ahol visszatérve azt tapasztalták, hogy van előrelépés, tehát kevesebb a szabálytalanság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik