Belföld

Megújult a martonvásári Brunszvik-kastély parkja

Koppán Viktor

2012. 11. 26. 16:45

Az európai uniós forrásból elvégzett rekonstrukció 51,5 millió forintba került.

Bedő Zoltán, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán nyerték el a forrást, amelynek segítségével két alprojektből álló fejlesztést hajtottak végre az évente 20 ezer látogatót fogadó angolparkban. Szerinte jelképes, hogy “európai uniós pénzből újult meg egy olyan hely, amely fennállása óta az európaiság szellemiségét képviselte”.

A felújítás során a kastélypark tavának és mellékvizeinek medrét kitisztították, a műtárgyakat és zsilipeket helyreállították. Minderre azért volt szükség, mert az eliszaposodás miatt főként nyáron nem volt biztosított a tó vízpótlása, ezért vízminősége ilyenkor leromlott, és az alacsony oxigéntartalom következtében káros algásodás lépett fel.

Amint azt ifj. Lévai Ferenc, a tó rekonstrukcióját elvégző Aranyponty Zrt. műszaki vezetője kiemelte: 3500 köbméter iszapot távolítottak el a medrekből, továbbá megerősítették a partfalakat és szervizutat építettek a könnyebb karbantartásért.

A kastélypark felújítását, állagának javítását a Garden Kft. végezte. Lukács Zoltán ügyvezető igazgató közölte, hogy összesen 250 díszfát metszettek meg, gallyaztak le, illetve az idős fák között növekedett “gyomfákat” eltávolították.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Man with eyeglasses drinking water from plastic bottle in the city

Mérgező anyag szivárog a műanyag palackokból

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.