Belföld

Karácsonyra az egekbe szökik a krumpli ára

A drágulás oka, hogy a várt mennyiségnek csak az 50 százaléka termett meg az idén.

Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke a Népszabadságnak. Tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli – számol be róla a lap hétfői száma. A drágulás oka, hogy a remélt mennyiségnek csupán a fele termett meg.

A szövetség információi szerint a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól. A lap szerint, ha ehhez hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságokba emelkedik a burgonya ára.

Magyarországon egyre kevesebb burgonya fogy, a KSH adatai szerint tíz éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre jutó éves fogyasztás, a legutóbbi, 2010-es mérés pedig már csak 29,1 kilogrammot mutatott. Kecskés Gábor szerint most már ennél is kevesebb fogy, mert a burgonyaszirmot használó chipsgyártók az utóbbi időben kivonultak Magyarországról – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik