Belföld

A Raiffeisen “beszólt” a kormánynak

Az önkormányzati adósságok magyarországi rendezéséről közölt cikket a Der Standard című osztrák lap szombaton.

.Miután a vitatott bankadót az ígérttel ellentétben nem felezik meg 2013-ban, a kormány más módon, az önkormányzati adósságok részbeni visszafizetésével akarja kiengesztelni a bankokat” – írta a de Standard, osztrák liberális napilap.

A magyar kormány még az idén visszafizeti az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságát – közölte Szalay-Bobrovniczky Vince magyar nagykövet Bécsben. A diplomata a Standard-tudósítás szerint a kormány “bankokkal szembeni jó szándéka” jelzéseként jellemezte a lépést.

A Der Standard szerint a közlés nyilvánvalóan reakció arra, hogy Herbert Stepic Raiffeisen-vezérigazgató a német Börsen-Zeitungnak nyilatkozva figyelmeztette a magyar kormányt, hogy “ne használják továbbra is mintegy önkiszolgáló üzletként” a bankokat.

A magyar nagykövet visszautasította a vádat, hogy a kormány nem tartotta volna be szavát a bankokkal szemben, és kijelentette, a pénzintézetek nem tartották be ígéretüket, amely szerint bővítik a gazdaság hitelezését. Közölte, a kormány tisztában van azzal, hogy az országnak szüksége van a bankokra a növekedéshez.

Ajánlott videó