Belföld

Internetes polgármesterválasztás Bordányban

A fiatalok választhatnak maguknak így polgármestert és képviselőket, beleszólhatva így a települési döntéshozásba is.

Ahogy az már Bordányban hagyomány idén is interneten adhatják le voksukat a bordányiak az ifjúsági önkormányzati választásokon – értesítette a Szeged24-et az alpolgármester. A tét nagy, hiszen a megválasztott fiatal polgármester és még négy társa képviselik a fiatalok érdekeit a településen. Így dönthetnek az önkormányzat által biztosított támogatás felhasználásáról, az önkormányzat folyamatosan kikéri véleményüket a fiatalokat érintő ügyekben.

Az ifjúsági testület egy tagja Bordányban rendszeresen meghívást kap a települési önkormányzat üléseire, külső tagja az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságnak. A szokásjog alapján a fiatalok által választott testület terjeszti elő a település ifjúságpolitikai koncepcióját is.

Kiss-Patik Péter beszámolója szerint azért döntöttek az elektronikus voksolás mellett, mert így a négyévente megtartott szavazás így sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, ráadásul szívesebben is szavaznak a fiatalok elektronikusan, hiszen akár az iskolából, könyvtárból, vagy otthonról is leadhatják szavazataikat. Négy évvel ezelőtt tért át az ifjúsági önkormányzat a korábbi papír alapú szavazásról az internetes szavazásra.

Kiss- Patik Péter közlése szerint a korábban a Dél-alföldi Ifjúsági Szövetség által kifejlesztett szavazóprogram így kisebb „ráncfelvarráson” esett át, de így is működik és életképes.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik