Belföld

Féltik a szegedi Régi Zsinagógát és a színházat

Harc az idővel a zsinagóga és a színházi fesztivál megmaradásáért.

“Felmutatható eredményeink mellett mostanra pénzügyileg tarthatatlan helyzetbe kerültünk, tartalékaink kimerültek, a független színházi élet más szereplőivel együtt minket is a megszűnés fenyeget”–írta aSzeged24 a Magyarországi Alternatív Színházi Központ (MASZK) értesítése nyomán.

Mint azt Martinkovics Katalintól ,Maszk elnökétől és gazdasági igazgatójától most új fejleményként megtudtuk: a több mint húsz éve működő, világszerte is ismert, számos nemzetközi díjat elnyert, független színházi egyesület nem csupán önmaga megsznűnésétől tart, de félti a szegedi Régi Zsinagógát is, amelyet gondoz.

Az egyesületnél azt is elmondták: attól félnek: ha az Emberi Erőforrások Minisztériumától nem kapják meg a korábban zárolt pályázati pénzüket, akkor nem tartanak ki januárig, amikorra a tárca megígérte a zárolás feloldását.  Ráadásul a helyzetet csak bonyolítja, hogy ha meg is érkezik addig a pénz, kibírják-e köztartozás nélkül.

Jelenleg ugyanis a z érvényes szabályok szerint nem kaphat pályázati pénzt az a civil egyesület, amelynek köztartozása van. Márpedig az egyesületnek már vannak beadott pályázataik, viszont a pénzük elfogyott. Eközben már mindent beleforgattak a Régi Zsinagógába – amely a központja  a nemzetközi független színházi találkozóknak – és egyesület működtetésébe. – tudtuk meg az egyesülettől. A szabályok szerint kölcsönt civil szervezetként sem vehetnek fel. Így kérdésessé vált, hogy a Régi Zsinagóga a szegedi független színházi közönség kedvenc helyszíne, ki tud-e nyitni tavasszal a szokásos programokkal. Így az egyesületnél nagyon bíznak abban, hogy a tárca időben feloldja majd a zárlatot.

A Maszk a Szegedi Tudományegyetem komunikációs tanszének diákjaival a legutóbbi színházi fesztiválon forgatott híradója

Mint azt korábban megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztériuma még június 15-én írta ki a VI.kategóriába sorolt színházaknak – nem hagyományos kőszínházak ( a szerk.) „az előadó-művészetben jelentkező újító törekvések támogatására és a magánszféra versenyképességének erősítésére szóló nyílt pályázatát”, melynek eredményét szeptember 27-én hozta nyilvánosságra. Majd november elején zárolta a nekik megítélt pénz 36,51 %-át, jelenlegi álláspontjuk szerint jövő év januárjáig.

Ahogy az egyesület sikereiről már többször is beszámoltunk: a MASZKRégi Zsinagógát most Alterra elnevezéssel működtetett, nemzetközi színházi centrumban étizedek óta rendezett Thealter fesztiválért legutóbb kiváló minősítést kapott.

A több mint húsz év alatt a fesztiválon számos egyedülálló előadást, ősbemutatót láthatott a színházszerető közönség. A MASZK más hazai és külföldi társulatokkal is együttműködik, megmaradása egyrészt ezért is lenne fontos.

A Maszk egyik nemzetközileg is elismert kooprukciós darabja ( Kvartett)

Valamint azért, mert az országban az egyesület rendez egyedül hazai és külföldi partnereivel rendszeresen jelentkező független nemzetközi fesztivált, melyből született már számos díjazott darab. Legutóbb az egyiket például egyedüli magyar produkcióként Brazíliába, a legrangosabb közép-amerikai fesztiválra is meghívták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik