Belföld

Új miniszteri biztos felel a Semmelweis Tervért

Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja lett az új, Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Az erről szóló emberi erőforrások minisztériumi (Emmi) utasítás a Magyar Közlöny pénteki Hivatalos Értesítőjében jelent meg. Eszerint Balog Zoltán miniszter november 14-től 2013. május 13-ig nevezte ki Horváth Zsoltot miniszteri biztossá.

A miniszteri biztos koordinálja a Semmelweis Terv végrehajtását. Ennek keretében koordinálja az egyes döntések előkészítését és megvalósítását, megszervezi a szükséges egyeztetéseket és gondoskodik azok lefolytatásáról, szakmailag támogatja a társadalombiztosítási rendszert érintő gazdasági stratégiai döntés-előkészítő munkát, továbbá közreműködik a szükséges gazdaságpolitikai döntések előkészítésében.

A Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos korábban Bodrogi József egészségügyi közgazdász volt, akit 2011. november 6-tól eredetileg szintén hat hónapra neveztek ki, de májusban 2012. november 13-ig meghosszabbították megbízatását. Bodrogi József november 21-én tartott előadást a Napi Gazdaság egészségügyi konferenciáján – ahol a programban még miniszteri biztosként volt feltüntetve -, s arról beszélt, valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek. Hozzátette, hogy vagy az egészségügyi járulék mértékét kell emelni, vagy az ahhoz tartozó szolgáltatási csomag tartalmát kell szűkíteni. Megjegyezte, hogy ez jelenleg nincs napirenden.

Kijelentéseitől a Kormányszóvivői Iroda és az Emmi is elhatárolódott, kiemelve: Bodrogi József már nem képviseli a kabinetet. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár videoüzenetben is megnyugtatta a lakosságot: sem a szolgáltatási csomag csökkentése, sem pedig a nyugdíjasok egészségbiztosítási járulékkal való terhelése nincs sem a kormány, sem pedig az egészségügyi államtitkárság napirendjén, és ezzel foglalkozó háttérmunka sem zajlik.

Az államtitkár hangsúlyozta: továbbra is szolidaritási, kockázatközösség alapú közszolgálati egészségügyet építenek, amelybe ez a két megoldás nem fér bele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik